Dnevni.ba - PRELOADER

Barbarez je tek počeo, ali kaže da vidi ohrabrujuće znakove. Koliko mu je vjerovati?

11 Lip 2024


Barbarez je tek počeo, ali  kaže da vidi ohrabrujuće  znakove. Koliko mu je  vjerovati?
Odjeci Empolija

Dva susreta – dva očekivana poraza. Na prvu ne zvuči ohrabrujuće, ali stvari treba staviti u pravu perspektivu. U okvire trenutne situacije u kojoj reprezentacija prolazi kroz generalku nakon što je prevalila mali milijun kilometara i usput se poprilično potrošila. Glavni majstor, Sergej Barbarez, tek je raskopao motor, ali svejedno kaže – da vidi ohrabrujuće znakove. Da će to na koncu biti dobro.

Nakon 0:3 u Newcastleu, u Empoliju opet poraz, ali minimalni. Ni aktualni europski prvaci Talijani nisu u nekoj top formi, ali dali su do znanja tko je gazda. Zmajevima su pokazali gdje im je mjesto… koje Sergej Barbarez namjerava promijeniti. U dogledno vrijeme. Tek je počeo, ali kaže da vidi ohrabrujuće znakove. Koliko mu je vjerovati? 

Dvije promjene 

Pirić, Gazibegović, Ahmedhodžić, Katić, Bičakčić, Mujakić, Šarić, Tahirović, Hajradinović, Gigović i Demirović. Bila je to startna postava u Empoliju. U odnosu na Newcastle drukčija samo u dva imena – umjesto ozlijeđenih Vasilja i Radeljića krenuli su Pirić i Mujakić. Jasna je bila ideja da se u odnosu na Englesku zaigra hrabrije, s više lopte u nogama. Što je bilo evidentno, baš kao i očekivana, a poprilična neuigranost linija. I to je sigurno donekle odgurnulo Talijane, malčice ih zakočilo. Mada su u 38. munuti do tog jedinog gola došli prelagano.
- Golmani su bili na visini zadatka. I Nikola u Engleskoj pored tri primljena gola i Kenan ovog puta. Možda je to izgledalo riskantnije, ali to je zato što želimo uvesti da posjed lopte krene od golmana i zadnje linije, komentirao je Barbarez koji se posebno osvrnuo na jedan detalj. 

- Imali smo hrabrost što smo u 87. minuti poslali dva stopera u napad. Riskirali smo, ali samo tako možemo napredovati. Anel (Ahmedhodžić ) je imao šansu iz tog presinga. Imali smo voljni moment, ali nažalost nije postigao gol.

Korak po korak 

Da, definitivno se BiH u ovoj drugoj Barbarezovoj utakmici malčice ustalila… i mi smo se svi već naviknuli na Barbareza na klupi. Ali u jednom je trenutku izbornik zazvučao pomalo čudno…
- Rekao sam igračima da bi možda bilo previše euforije da smo izjednačili na 1:1. Nekako želim da sve ide po redu. Vjerujte, dosta toga se pozitivno dogodilo u ove dvije utakmice. Bit će to neka nova Bosna i Hercegovina nakon Lige Nacija. 
Korak po korak. To je valjda taj put od onog prvog, težeg do ovog ipak manje bolnog poraza. U samo dvije utakmice koliko je na klupi. Ipak je napredak. Rezultatski. Ali i igrom. S tim da je bilo riječ o dva protivnika koji drukčije igraju, drukčije pritišću. A kojima je, što je važno istaknuti, Barbarez suprotstavio vrlo slične startne postave. Nije divlje eksperimentirao. Što se ne može ustvrditi za neke mu prethodnike. Posebno zadnjeg, Savu Miloševića. 

Prazan hod pa Nizozemska 

Dakle, nekakvi obrisi osnovne Barbarezove ideje se naziru. I jako je dobro što je tako. Jer reprezentacija baš i nema nepresušni izvor talenata da bi eventualni izostanak sheme i ideje nadomjestila kvalitetom. A Barbarez to zna. Kao što dobro zna da će sada do rujna i prve sljedeće utakmice, u Ligi nacija kod Nizozemske, reprezentacija uskočiti u ralje brojnih analitičara čiji sud neće biti nevažan. Jer svi oni zajedno, krojit će raspoloženje.  
- Ovih osam utakmica u 2024. godini, veliko je bogatstvo za našu ekipu. Bez 14-15 igrača, i bez obzira na ovaj nezgodan termin koji stalno spominjemo, meni je drago da smo igrali ove mečeve i da smo provjerili dosta igrača. Ne mogu reći da sam zadovoljan jer smo izgubili, ali sam presretan jer smo dobili dosta toga, naglasio je Mostarac pa dodao: Stalno ponavljam da je ovo neki put za neke nove ideje. Rodio se taj neki duh, vidjeli smo poslije utakmice njihovo zajedništvo, to je to što nas čini sretnim i rekao bih, neki prvi plan je uspio - da ih spojimo, da ih potaknemo da budu još više voljni i željni da igraju za našu zemlju.
Dotaknuo se Barbarez, čini se, svih važnih detalja. Od te želje, iskre koja je očita odavno nedovoljno snažna pa do hrabrosti, odlučnosti, pronalaska svježe krvi i automatizama u igri. Očito slojevit, dugoročan plan, ali jednostavnog rješenja – nema. I zbog toga ga nema razloga 'ometati', zbog toga mu treba dati vremena. Zbog toga rujan treba čekati mirno…

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

 

SPORT


KVALIFIKACIJE ZA PRVU LIGU FBIH

ROZIĆ: Postavit ćemo se drukčije, moramo ići po gol

Uvodne dvije utakmice kvalifikacija za Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine su ostavile otvor...

7 h 25 min

HRVATSKA

Jedan čovjek u fokusu, s pravom!

Kakav je bio Luka? Najčešće je to pitanje nakon svake utakmice Hrvatske, a tako će biti i ...

8 h 55 min

NJEMAČKA - ŠKOTSKA, 21 SAT

Nagelsmannov Elf pod pritiskom od prvog sučevog zvižduka

Nijemci su na zadnja tri velika turnira dva puta ispali već u skupini pa je jasno da će to biti n...

9 h 1 min