Dnevni.ba - PRELOADER

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

27 Ožu 2024


Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost
Digitalni lider

BEČ - Kako bi do 2040. godine postao u potpunosti klimatski neutralan, digitalni lider Beč trenutno intenzivno radi na proširenju elektroenergetske mreže i raznim mogućnostima njene digitalizacije.  
Već je digitalizirano 300 transformatorskih stanica, što znači da su daljinski upravljive i pomažu u skraćivanju trajanja eventualnih poremećaja snabdijevanja električnom energijom. Bečka energetska mreža "Wiener Netze" pokreće drugu fazu projekta.

- Ove godine digitalizovane stanice ne samo da su daljinski upravljive, već i pružaju važne mjerne podatke za stabilizaciju elektroenergetske mreže - objašnjava direktor Wiener Netze Gerhard Fida.

Upravitelji mreže moraju bit iupoznati s operativnim podacima stanica: Kada su kablovi pod velikim opterećenjem? Gdje se provodi veća ili manja količina struje? Analiza ovih podataka pomaže u praćenju solarnih sistema, električne mobilnosti i toplotnih pumpi u stambenim naseljima te osiguravanju sigurne i stabilne elektroenergetske mreže.

Wiener Netze upravljaju sa 11.000 transformatorskih stanica. Male trafostanice prenose struju srednjeg napona (10 kV) na niskonaponski nivo za domaćinstva. Kada dođe do prekida napajanja, službe kompanije isključuju oštećeni kabal iz elektroenergetske mreže i omogućuju snabdijevanje preko drugih linija. Kod inteligentnih transformatorskih stanica moguće je daljinsko prebacivanje što pomaže u daljnjem skraćivanju trajanja poremećaja i bržem oporavku snabdijevanja.

Wiener Netze je najveći austrijski kombinovani distributer struje, plina, daljinskog grijanja te te pruža telekomunikacijske usluge. Godišnje ulaže više od 380 miliona eura u održavanje i proširenje mreža za više od dva miliona korisnika u Beču, dijelovima Donje Austrije i Burgenlanda, priopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu. 

TEHNOLOGIJA


IT KONFERENCIJA

IT konferencija 'Vision Days' okupila više od 300 sudionika iz regije i svijeta

Prvo izdanje IT konferencije „Vision Days“ okupilo je u četvrtak u Mostaru najbolje I...

12 h 17 min

UMJETNA INTELIGENCIJA

SAD želi svoju AI sačuvati "svojom": Prihvaćen prijedlog zakona koji bi ograničio izvoz AI

SAD je napravio velik korak prema zakonu koji bi američkoj administraciji olakšao ograničavanje i...

14 h 3 min

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Tri četvrtine ljudi koristi vještačku inteligenciju na poslu

Korištenje vještačke inteligencije gotovo se udvostručilo u posljednjih šest mjeseci, s tri četvr...

21 Svi 2024