Dnevni.ba - PRELOADER

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

26 Ožu 2024


Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata
Novi standardi

BEČ - Glavni grad Austrije postavlja nove standarde u pružanju informacija migrantima i potencijalnim novim građanima. Gradske vlasti predstavile su online asistenta, novu digitalnu inovaciju koja će olakšati proces imigracije.  
Imigracijski zakoni su jako komplikovani i često se mijenjaju. Za one koji jezik ne govore savršeno, ti zakoni mogu biti teško razumljivi, ali ih ipak treba precizno primijeniti, što nerijetko dovodi do raznih nesporazuma. Stoga Grad Beč nastoji riješiti taj problem.

Pored detaljnih i pojednostavljenih informacija na više različitih jezika, online asistent na web stranici gradske službe za imigraciju i državljanstvo Grada Beča (MA 35) funkcioniše slično online kvizu sa ponuđenim odgovorima. Postavlja pitanja o ličnim informacijama kao što su porijeklo ili status zaposlenosti. Na osnovu datih odgovora, pruža upute za ispravno podnošenje zahtjeva za boravak.

Na stranici se mogu pronaći i razni videi sa uputama za različite vrste boravišnih dozvola.

Ranije je do poteškoća dolazilo posebno kada se prvi put podnosio zahtjev. Često su klijenti rezervisali termine u pogrešnom odjelu, zbog čega su termini morali biti otkazani.

- Pojedinačna pitanja vode ka našoj internet stranici, gdje je opisan odgovarajući boravišni status, uslovi, rokovi i potrebna dokumentacija. Online rezervacija termina povezana je sa odgovarajućim odjelom - objašnjava šef odjela Georg Hufgard-Leitner.

Fokus gradske uprave je na poboljšanju usluga i podrške svim stanovnicima, a posebno ugroženim grupama, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu. 

Lifestyle


PREKID

3 lekcije koje naučite nakon loše ljubavne veze

Prekidi, budimo iskreni, nikada nisu jednostavni. Čak ni kada se vi nalazite na toj strani koja ...

6 h 9 min

LJUBAVNI PAR

Evo na šta muškarci i žene najviše padaju

Privlačnost vam možda izgleda kao jednostavan pojam i logična stvar kada vam se neko dopada, ali ...

27 Svi 2024

BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024