Dnevni.ba - PRELOADER

Bećirović u Vijeću sigurnosti: Mir i stabilnost BiH ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta RS

15 Svi 2024


Bećirović u Vijeću sigurnosti: Mir i stabilnost BiH ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta RS
Denis Bećirović

Uprkos brojnim blokadama, opstrukcijama i pritiscima, razvoj naše države je nastavljen, pokazujući i u ratu i u miru da uništenje Bosne i Hercegovine nije moguće, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, povodom Izvještaja visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U posljednjih dvadeset devet postdejtonskih godina Bosna i Hercegovina je još jednom potvrdila svoju snagu i otpornost, naglasio je.

"Bosna i Hercegovina je punopravna članica UN-a, Vijeća Evrope i država koja se nalazi pred vratima Evropske unije (EU) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO)."

Bećirović je istakao važan korak prema članstvu u Evropskoj uniji (EU) koji je napravila Bosna i Hercegovina.

"Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom. To je ogromno ohrabrenje za građane naše zemlje. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost EU i NATO-u za posvećenost i podršku Bosni i Hercegovini." 

Svijet treba znati istinu, a ključni problemi Bosne i Hercegovine nisu nastali u našoj državi, već izvan njenih granica, rekao je Bećirović. 

"To su utvrdili i najviši sudovi UN-a. Haški tribunal je prošle godine, u presudi čelnicima Državne bezbjednosti Srbije, definirao pravnu prirodu rata vođenog protiv Republike Bosne i Hercegovine. Pravosnažnim presudama ovog suda UN-a potvrđeno je da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat, već međunarodni oružani sukob.  Ove presude sudova UN-a imaju ogroman značaj jer govore šta je bio i ostao suštinski problem. To su pokušaji izvana da se naša država oslabi i uništi. To je esencija svih problema u Bosni i Hercegovini u zadnje četiri decenije."

Bećirović je podsjetio kako se u julu ove godine obilježava 29. godišnjic genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, te kako je to strašno podsjećanje na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i opomena da moramo biti oprezni.

"Presude o počinjenom genocidu utvrdili su najviši sudovi UN-a. To je pravna činjenica. Nažalost, čelnici entiteta Republika Srpska ne poštuju presude sudova UN-a. Štaviše, oni glorificiraju presuđene ratne zločince i poručuju da žele nastaviti politiku ratnih zločinaca. To se može shvatiti kao prijetnja novim genocidom. Za čovječanstvo je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o sjećanju i obilježavanju genocida u Srebrenici 1995.Ova rezolucija ima ogroman značaj za širenje istine i svijesti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Ona je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu."

Organi vlasti entiteta Republika Srpska ne poštuju cjelinu Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, rekao je on.

"Oni selektivno tumače Dejtonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost. Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava." 

U toku je opasan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum, istakao je Bećirović.

"Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta Republika Srpska. Oni godinama pokušavaju pravnim nasiljem promijeniti temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma.  Dvije ključne institucije Dejtonskog sporazuma su otvoreno napadnute: Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH. Organi entiteta Republika Srpska pokušavaju blokirati ove dvije institucije. Oni ne kriju da žele postati vrhovni tumači Daytonskog sporazuma. To je pokušaj unilateralne destrukcije ovog međunarodnog sporazuma." javlja BHRT.

Još je jednom naglasio kako Međunarodna zajednica ima jasno definiranu obavezu i odgovornost u Bosni i Hercegovini.

"Ona ima sve potrebne instrumente, uključujući i izvršne ovlasti, da garantira mir i stabilnost. Visoki predstavnici su, u prvoj postdejtonskoj deceniji, odlučnim i opravdanim intervencijama pomogli građanima Bosne i Hercegovine da žive u miru. Tim odlukama nije ugrožen suverenitet Bosne i Hercegovine, već je očuvan mir. Zato je od esencijalne važnosti ojačati instituciju visokog predstavnika. Odluke visokog predstavnika moraju se implementirati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. To se mora osigurati de iure i de facto."

Organi vlasti Republike Srpske zagovaraju opasne obmane, rekao je Bećirović.

"Prva obmana političkih lidera entiteta Republika Srpska se odnosi na suverenitet. Ne postoji suverenitet entiteta unutar suverene države, već isključivo suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da podvučem, suverenitet se u Dejtonskom sporazumu spominje devet puta i isključivo se odnosi na državu Bosnu i Hercegovinu.  Druga obmana odnosi se na pitanje kontinuiteta. To je precizno riješeno u članu 1. Ustava BiH. Kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti u državi postoje tek od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Treća obmana organa vlasti entiteta Republika Srpska odnosi se na pitanje rješavanja ustavnih sporova. Njih ne mogu rješavati entiteti. Ustavom BiH je propisano da je to nadležnost Ustavnog suda BiH i da su njegove odluke konačne i obavezujuće. Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Dejtonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku. Peta obmana odnosi se na pokušaj antidejtonskog predstavljanja susjedne Srbije kao garanta Daytonskog sporazuma. Srbija nije garant ovog sporazuma, već jedna od tri strane."

Bosna i Hercegovina je miroljubiva država, opredijeljena za jačanje regionalne saradnje, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

"Mi želimo dobre odnose sa našim susjedima, na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja. Zato aktivno učestvujemo u nizu regionalnih inicijativa, s ciljem unapređenja saradnje u regiji. Nažalost, u susjedstvu imamo intenzivnu militarizaciju. Zato želim naglasiti da je veoma važno da se očuva balans vojnih snaga u regiji, onako kako je to utvrđeno Aneksom 1-B Dejtonskog sporazuma."

Za mir u Bosni i Hercegovini istakao je važnost produženja mandata misiji Altha od strane Vijeća sigurnosti UN-a u novembru 2024.

"Prisustvo EUFOR-a je važno za očuvanje mira i stabilnosti. To se posebno odnosi na zaštitu povratnika u entitetu Republika Srpska, koji su izloženi brojnim napadima." 

Budućnost naše države je povezana s implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava, rekao je on.

"Presude nalažu Bosni i Hercegovini izmjenu cjelokupne političke paradigme i njeno usklađivanje s demokratskim standardima. Bosna i Hercegovina je obavezna da osigura individualna prava građana, a ne samo kolektivna prava naroda."
 
Naglasio je i pravnu činjenicu da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini. 

"Član 1. Ustava BiH definira da je država Bosna i Hercegovina jedina nasljednica Republike Bosne i Hercegovine, što uključuje i kontinuitet vlasništva nad državnom imovinom. Također, Bosna i Hercegovina je vlasnica imovine koja joj pripada na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ovim međunarodnim multilateralnim ugovorom utvrđena je suverena jednakost Bosne i Hercegovine i drugih država nasljednica bivše Jugoslavije. Prema načelu pacta sunt servanda, sve države nasljednice, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, sporazum moraju poštovati i izvršavati. U ovom međunarodnom sporazumu entiteti se ni ne spominju. Vlasništvo Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom potvrđeno je i konačnim i obavezujućim presudama Ustavnog suda BiH. Dakle, argumentacija Bosne i Hercegovine bazirana je na međunarodnom i nacionalnom pravu.  Ne zaboravimo, jedan od ključnih zahtjeva tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u Dejtonu bio je da podijeli državnu imovinu između entiteta. Milošević nije postigao taj cilj u Dejtonu. Danas bi neki političari iz entiteta Republika Srpska željeli da u miru dobiju ono što Milošević nije dobio za vrijeme agresije. Međunarodna zajednica to ne smije dozvoliti."

Upozorio je Vijeće sigurnosti na opasnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Jugoistočnoj Evropi.

"Predsjednik entiteta Republika Srpska javno zagovara ujedinjenje Srbije, entiteta Republika Srpska i Crne Gore. Dakle, on direktno poziva na uništenje nekoliko država članica Ujedinjenih nacija. To je ozbiljna prijetnja evropskom miru i članicama UN-a. "

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024