Dnevni.ba - PRELOADER

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH

27 Lip 2024


BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH
Financijski rezultati

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno financijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I kvartalu 2024. godine kao i  planovi aktivnosti i planovi korporacije za naredni period.  

Prisutnim medijima se obratio Premijer Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić, i rekao: „Pred Upravom i Nadzornim odborom BH Telecoma su ozbiljni izazovi, ali i čvrsto opredjeljenje da se pronađu sistemska rješenja kako bi ova kompanija postala dugoročno održiva, visoko profitabilna, te osigurala svoju poziciju u izgradnji digitalnog bh. društva. Vizija novog menadžmenta je da BH Telecom bude vodeći digitalni integrator bh. društva, čemu će Vlada FBiH dati svoju punu podršku“.

Artboard 1 copy 7

Artboard 1 copy 8

Finansijski rezultati 2023.

BH Telecom je u 2023. godini ostvario ukupan prihod od 530,5 milijuna KM, što predstavlja rast od 20,5 milijuna KM ili 4% u odnosu na godinu ranije i ostvaren je u visini plana za 2023. godinu. Ostvarena bruto dobit BH Telecoma za 2023. godinu iznosi 52,7 milijuna KM i manja je za 8,4 milijuna KM ili za 14% u odnosu na prošlu godinu i 3,6 milijuna ili 6% manja od planirane. EBITDA je ostvarena u visini od 147,8 milijuna KM i zabilježila je rast od 1% u odnosu na godinu ranije. Pad dobiti BH Telecoma u 2023. godini je primarno rezultat povećanja plata zaposlenih uslijed usklađivanja osnovice sa godišnjom stopom inflacije u skladu sa Kolektivnim ugovorom, a što je rezultiralo povećanjem troškova za 12,8 milijuna KM. Osim toga, nova Uprava je, s ciljem da prikaže objektivno financijsko stanje kompanije izvršila detaljnu analizu postojećih sredstava i obaveza, ugovora te, u skladu s preporukama revizora i Međunarodnim računovodstvenim standardima identificirala potrebu za dodatnim rezerviranjem za sudske sporove u iznosu od 5,4 miliona KM. Također, identifikovana su sredstva koja su već ranije ispunila uslove za stavljanje u  upotrebu te je izvršeno njihovo aktiviranje što je, uz nove kupovine, rezultiralo rastom troškova amortizacije za 4,0 milijuna KM.  Dodatno, izvršeno je umanjenje vrijednosti softwarea za 1,0 milijun KM, za koji je utvrđeno da ne pruža sve funkcionalnosti.

Artboard 1 copy 5

Artboard 1 copy 4

Isplata dividende dioničarima

Ove godine će iz dobiti BH Telecoma za 2023. godinu kao i iz akumulirane dobiti iz ranijeg perioda biti isplaćeno ukupno 70 milijuna KM dividende, i to 63 milijuna KM prema većinskom vlasniku kapitala, Vladi FBiH i 7 milijuna KM malim dioničarima.

Ohrabrujući finansijski rezultati poslovanja u prvih pet mjeseci ove godine

Na press konferenciji v.d. generalni direktor BH Telecoma, g. Amel Kovačević je prezentirao pozitivne finansijske pokazatelje u tekućoj 2024.godini. Ostvarena bruto dobit za I kvartal ove godine iznosi 13,6 milijuna KM i veća je za 3,7 milijuna KM ili za 37% u odnosu na bruto dobit u istom periodu prošle godine. Ostvarena bruto profitna marža je iznosila 10,33%, što je porast za 27,4% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je ostvarena EBITDA marža 27,5% i u odnosu na isti period prethodne godine veća  je za 2,2 %. Ukupni rashodi u I  kvartalu  ostvareni su u iznosu 118,4 milijuna KM, što je više za 5,6 milijuna KM ili za 5% u odnosu na ostvarenje iz istog perioda 2023. godine

„BH Telecom je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu od 223,4 milijuna KM, koji su za 14,4 milijuna KM ili za 7% veći u odnosu na ostvarenje iz istog perioda 2023. godine“, istakao Amel Kovačević, v.d. generalni direktor BH Telecoma. 

Artboard 1 copy 3 1

Artboard 1 copy 2 1

Ključne aktivnosti menadžmenta BH Telecoma 2024/2025

U dijelu svog izlaganja koji se odnosio na planove poslovanja u narednom periodu, g. Kovačević je naglasio da je strateško opredjeljenje BH Telecoma kontinuirano ulaganje u kvalitetu infrastrukture, prvenstveno u proširenje optičke mreže, kao i neophodno proširenje kapaciteta mobilne mreže i pripreme za 5G mrežu i zadovoljstvo korisnika čime se postavljaju temelji za budućnost i omogućava dugoročan rast korporacije. 

“BH Telecom će u narednom periodu provesti tri ključne aktivnosti kako bi osigurao dugoročnu održivost  na tržištu; prva je reorganizacija korporacije koja će nas približiti tržištu i našim korisnicima,  a koja će se provesti do kraja 2024. godine, druga aktivnost se odnosi na širenje širokopojasne optičke mreže i proširenje kapaciteta mobilne mreže kako bi cjelokupno bh.društvo bilo povezano kvalitetnim internetom i treća se odnosi na digitalni razvoj i inovativna rješenja. Vizija da postanemo vodeći digitalni integrator bh. društva je zaista ambiciozna i obavezuje nas da gradimo strateška partnerstva sa javnim i privatnim sektorom u Bosni i Hercegovini ali i šire, a sve u cilju kreiranja platformi koje će omogućiti uspostavu digitalnog društva. “, naglasio je Amel Kovačević, v.d. generalni direktor BH Telecoma.

Biznis


NAFTA

Cijene nafte pale, uzrok spor oporavak kineskog gospodarstva

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 1 posto. Ovo je uglavnom posl...

3 h 16 min

A PRIJE DOLASKA NA VLAST OBEĆAVALI NIKAD VIĐEN STANDARD BH. ŽITELJA

Minimalnom plaćom možete pokriti tek petinu mjesečne potrošačke korpe

Piše: Dragan Bradvica dragan@dnevni-list.ba Sva politika, ideologija, orijentacije 'lijevo, cen...

14 Srp 2024

NEUM

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne snage i dalje problem

Neumski hotelijeri zadovoljni su dosadašnjom sezonom, a od sredine srpnja očekuju stopostotnu pop...

13 Srp 2024