Dnevni.ba - PRELOADER

BiH otvorila pregovore o Sporazumu o suradnji s Frontexom. Evo što to znači...

12 Velj 2024


BiH otvorila pregovore o Sporazumu o suradnji s Frontexom. Evo što to znači...

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina danas je ispunila još jedan uvjet na putu ka eutopskim integracijama, zvaničnim otvaranjem pregovora o Statusnom sporazumu o Frontexu.

https://youtu.be/Rj1mFrIco00?feature=shared

Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, zbog podrške aktivnostima upravljanja granicom.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je da to ne znači da BiH započinje suradnju sa jednom europskom institucijom, nego da je BiH dio zajedničke i kolektivne europske sigurnosti.

Smatra da su pripadnici sigurnosnih agencija BiH najbolji na svijetu, jer svojim angažmanom svakog dana ispunjavaju sve kriterije i mogu parirati svakom policajcu na svijetu, iako nisu ni blizu dovoljno plaćeni za taj rad.

- Ulažu napore da otklone prijetnje i rizike i povećaju ukupnu sigurnost za sve građane u BiH, u prvom redu od organiziranog kriminala, koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH - istakao je.

Nešić je naglasio da će Frontex u tom smislu dodati novu dimenziju i ojačati granice u vrijeme ozbiljnih migracija koje su danas sigurnosni problem za sve.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je da ima dvije napomene, iz oblasti sigurnosti i agencija za provođenje zakona u BiH te europskog puta BiH.

- Ako ima volje, ima i načina za sutadnju. Ostvareni su odlučni koraci naprijed u oblasti saradnje - kazao je.

Također se osvrnuo i na europski put BiH, ističući da Europa šalje jedinstvenu poruku, a to je da je su vrata otvorena i da postoji realna šansa i prilika koju BiH treba iskoristiti.

- Fontex možemo prekrižiti, ostalo je još da riješite zakone o sprečavanju pranja novca, sudovima i sukobu interesa. Interes je da odredbe tih zakona budu usklađene s odredbama evropskim standarda – poručio je, te dodao da očekuje da će zakon o sprečavanju pranja novca biti usvojen ove sedmice.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi je podsjetio da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, a da su ostali pregovori i o saradnji sa FRONTEX-om, što je veoma važan korak.

- Ova suradnja podrazumijeva pružanje podrške i predstavlja pomak ka institucionalnoj integraciji BiH kao angažiranog aktera gdje se domaćim vlastima pruža podrška da na bolji način upravljaju vlastitim procesima - kazao je.

Naglasio je da je u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.

- Suočavamo se sa pritiskom migracija i veliki je broj nezakonitih dolazaka i u zemlje članice EU, tako da trebamo raditi zajednički kako da se zaštitimo. Nadam se da će pregovori sa Frontexom biti finalizirani i da će se kroz njegovo potpisivanje omogućiti službenicima BiH da zajednički surađuju sa ostalima - zaključio je.

Onidi, koji predvodi delegaciju predstavnika država članica EU i agencija EU - Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), Europol i Agencije Europske unije za azil, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini 12. i 13. veljače.

U fokusu ove posjete je praćenje realizacije Akcionog plana EU za zapadni Balkan u Bosni i Hercegovini, te razgovor o obavezama, realizaciji i mogućim potrebama Bosne i Hercegovine za dodatnom podrškom u pet oblasti iz Akcionog plana.

Onidi se, pored Nešića, danas sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, kao i rukovodiocima iz ministarstava i agencija BiH nadležnih za granicu, upravljanje migracijama, azil, prihvat, viznu politiku, borbu protiv krijumčarenja migrantima i trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu, a otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni prije sastanka Europskog vijeća u ožujku, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Od 2018. godine, kada je veći broj migranata počeo prelaziti u Bosnu i Hercegovinu, Europska unija je izdvojila više od 140 milijuna eura za podršku upravljanju granicama i zadovoljavanju humanitarnih potreba migranata.

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

13 h 32 min

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024