Dnevni.ba - PRELOADER

BiH uvozi 65 posto hrane, dok milijuni hektara ostaju neobrađeni

05 Ožu 2024


BiH uvozi 65 posto hrane, dok milijuni hektara ostaju neobrađeni

Ermina Salkičević-Dizdarević, predsjedavajuća Zajedničkog povjerenstva za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH, ocijenila je u utorak uoči početka tematske sjednice o temi "Poljoprivreda BiH, stanje i izazovi nužnih reformi", održane u organizaciji tog Povjerenstva, da je nužno podići svijest o značaju podrške poljoprivrednim proizvođačima u zemlji, osobito imajući u vidu da BiH uvozi više od 65% hrane dok, istodobno, milijuni hektara zemljišta ostaju neobrađeni.

Tematska sjednica

Salkičević-Dizdarević je napomenula da je ovo prva u nizu tematskih sjednica koje su definirali kao prioritet, a posvećena je domaćoj poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji, uzimajući u obzir značaj te grane gospodarstva.

- Svjedoci smo ogromnih klimatskih promjena, problema s podrškom poljoprivrednim proizvođačima, problema s proračunima institucija, ali i ogromnim nedostacima naše države kad su u pitanju zakonodavstvo i priprema za pretpristupnu pomoć iz fondova EU-a. Iz tog aspekta ovu sjednicu želimo iskoristi za podizanje svijesti o potrebi da o ovoj temi pričamo otvoreno u cilju bolje pozicije poljoprivredne proizvodnje u BiH, dodala je ističući da osobito žele razgovarati o i ukazati na nedostatak usklađenih propisa čije bi, pak, postojanje pomoglo da bh. poljoprivredni proizvođači imaju daleko veću podršku i u financijskom smislu za svoje poslove.

Salkičević-Dizdarević iskoristila je prigodu podsjetiti da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležno za vanjskotrgovinsku politiku te, time, i za izradu politike u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

IPARD ne znači samo novac

Nadalje je ukazala da se često u medijima, osim podrške poljoprivrednim proizvođačima, spominje i nedostajuću IPARD strukturu u smislu pretpristupne pomoći zemljama koje nisu članice EU-a. S tim u svezi je pojasnila da IPARD ne podrazumijeva samo financijska sredstva, već i ogromne promjene i posao kad je u pitanju domaće zakonodavstvo. Na koncu je ocijenila da BiH ima i potencijal, i ljude, kojima, pak, treba dati podršku i to bez ikakve politike.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović ocijeni je ovu tematsku sjednicu izrazito bitnom za sektor poljoprivrede.

- Poljoprivredni proizvođači iz FBiH i RS već 15 godina uporno traže način kako zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju i nismo uspjeli u tom napraviti ni milimetar pomaka. Nadam se da će nakon ove sjednice institucije BiH pokušati iznaći moduse za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. Koliko god da entiteti izdvajali novca za potpore, to nema efekta ako ne zaštitimo domaću proizvodnju, istaknuo je.

BIH


UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

25 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

1 h 1 min

GLAVNI ODBOR SDA

Izetbegović: Svjedočit ćemo dramatičnim ali pozitivnim promjenama u BiH i na Balkanu

ZENICA, (FENA) - Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održana je dana...

2 h 32 min