Dnevni.ba - PRELOADER

BOJANA BJELJAC: Nadam se da ću biti što spremnija za izazov u Parizu

26 Velj 2024


BOJANA BJELJAC: Nadam se da ću biti što spremnija za izazov u Parizu

Prva od predstavnika i predstavnica Hrvatske na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. je normu za nastup na ovom velikom sportskom natjecanju ispunila djevojka iz Novog Grada (Bosanskog Novog), Bojana Bjeljac.

Ova maratonka rođena 10. travnja 1989. godine još u Valenciji prosinca 2022. godine sa rezultatom 2:23:39 oborila državni rekord Hrvatske i ispunila normu za OI, gdje će zajedno sa još jednom maratonkom iz Hrvatske, Mateom Parlov Koštro, predstavljati susjednu zemlju.

S rezultatom iz Valencije Bjeljac je postala i najbrža maratonka s Ex-Yu prostora jer je iza sebe ostavila i Oliveru Jevtić (Srbija) koja je u Roterdamu 2003. godine trčala 2:25:23. Po bodovima Svjetske atletike za vrijednost rezultata, ovaj maraton je najbolji u apsolutnoj kategoriji (odnosno i ženskoj i muškoj) jednog trkača s Ex-Yu prostora svih vremena.

Ipak njena priča nije počela kroz razvoj u atletskom klubu, već kao kod svih rekreativaca…

 - Sasvim slučajno sam iz zabave počela trčati 2012. godine sa pune 23 godine. Odmah sam počela sa polumaratonima i maratonima preskočivši važnu stavku u atletici, a to je trčanje na stazi i kratke pruge, kazala je Bojana Bjeljac.

Nakon nekoliko godina rekreativnog bavljenja trčanjem počela je trenirati sa zagrebačkim klubovima, a danas je članica AK Dinamo Zrinjevac.

 - Bavljenje maratonima je jako teško, oduzima puno vremena, energije, privatnog života, zahtjeva puno odricanja, volje, veliku potporu u smislu opreme za trčanje, ishrane, vitaminizacije, priprema. Najvažnije je da nas u svemu najmiliji podrže, smatra Bojana.

Osim maratonskog, Bjeljac drži još pet hrvatskih atletskih rekorda, a to su: na 10.000m (32:28), 5.000m (15:43), 3.000m (9:07), te 5.000m u dvorani (15:37), 3.000m u dvorani (8:58).

 - Želim dalje poboljšavati svoja vremena i oboriti još neke rekorde, a najveća želja mi je dobro se predstaviti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Maratonci će u Parizu imati specifičnu stazu.

 - Znam da će biti uspona i da će biti dosta valovita i zahtjevna staza. Za to će trebati specifična priprema. Konkurencija je uvijek jaka i očekujem da ću biti što bolje pripremljena za start sa djevojkama koje će se tamo pojaviti, zaključila je Bojana Bjeljac koja je bila dio hrvatskog tima i na OI u Tokiju.

Dvije vrhunske maratonke

Hrvatska ima dvije odlične maratonke, a druga među njima je Matea Parlov Koštro koja je bila i doprvakinja Europe prošle godine. Nastup u Parizu će joj također biti druge olimpijske igre.

 - U Parizu će biti vruće i to je prvi razlog zbog kojeg će biti teško, a drugi je brdovita staza. Konkurencija u maratonu je posebno zadnjih godina jaka i teško je nadmetati se s njima, ali naravno moguće. Najveći problem će mi svakako predstavljati Afrikanke s kojima se jako teško nositi, ali dat ću sve od sebe pa kako bude, izjavila je Parlov Koštro.

Piše: Ersan Bijedić

mostar@dnevni-list.ba

OSTALI SPORTOVI


NAJBOLJA BH. SKIJAŠICA

Elvedina Muzaferija otputovala u Francusku, uvjeti za skijanje idealni

Poslije intenzivnih kondicionih priprema u Makarskoj i Sarajevu, najbolja bosanskohercegovačka al...

18 Lip 2024

DŽUDO

Cerić i Samardžić osigurale svoj nastup na OI

Bosanskohercegovačke džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić ostvarile su norme za nastu...

12 Lip 2024

PLIVANJE

Mostarska Orka na državnom prvenstvu osvojila 31 medalju

Na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjoj Luci u periodu od 07. do 09. juna 2024. godine održalo će...

11 Lip 2024