Dnevni.ba - PRELOADER

Brojne čestitke za Bidena i Harris

20 Sij 2021


Brojne čestitke za Bidena i Harris

Brojni državnici i lideri svjetskih organizacija čestitali su novom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeu Bidenu i prvoj američkoj potpredsjednici Kamali Harris koji su danas položili zakletve i stupili na te funkcije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg među prvim je čestitao Bidenu i Harris na stupanju na čelne fuknkcije u SAD-u te je poručio da time počinje novo poglavlje u transatlantskom savezništvu.

“Veza između Sjeverne Amerike i Evrope temelj je naše sigurnosti, a snažni NATO dobar je i za Sjevernu Ameriku i za Evropu. Više od sedamdeset godina naš transatlantski savez jamčio je slobodu, mir i sigurnost za naš narod”, naveo je šef NATO-a.

General Stoltenberg je također poručio da se raduje saradnji s Bidenom kojeg je i pozvao da posjeti sjedište NATO-a u Bruxellesu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također je čestitao Bidenu i Haris na stupanju na funkcije predsjednika i potpredsjednice SAD-a.

“Vrijeme je da vratimo uvjerljivost, zdrav razum i obnovimo naš odnos između EU i SAD-a“, poručio je Michel.

Britanski premijer Boris Johnson je na Twitteru čestitao Bidenu i Harris.

"Američko vodstvo od vitalnog je značaja za pitanja koja su nam svima bitna, od klimatskih promjena do COVID-19, i radujem se saradnji s predsjednikom Bidenom", poručio je Johnson.

Italijanski premijer Giuseppe Conte poručio je da je ovo veliki dan demokracije u SAD-u i svijetu te je poručio da je Italija spremna na saradnju za ostvarenje općih interesa.

Novoizabrani Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden položio je svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Inauguracija se održala uz maksimalne mjere sigurnosti u kompleksu američkog Kongresa u Washingtonu.

Inauguraciji je prisustvovao ograničen broj ljudi zbog pandemije COVID-19, a na ceremoniji je prisustvovalo oko hiljadu zvanica.

Na inauguraciji nije bilo odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iz Bijele kuće danas otputovao na Floridu, a bio je prisutan odlazeći potpredsjednik Mike Pence, kao i bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton te brojne druge visoke zvanice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijesti iz svijeta


KRUZER

Kruzer spasio 68 migranata u Atlantskom oceanu

Veliki turistički kruzer spasio je 68 migranata u Atlantskom oceanu iz drvenog čamca koji je plut...

36 min

UBOJSTVO U HRVATSKOJ

DORH otkrio detalje dvostrukog ubojstva u Slavonskom Brodu

O dvostrukom ubojstvu u Slavonskom Brodu izjavu je dao Davor Smoljan, zamjenik županijske državne...

41 min

CJEPIVO

Svjetski čelnici najavili 1.2 milijarde dolara za proizvodnju cjepiva u Africi

SVJETSKI čelnici, zdravstvene skupine i farmaceutske tvrtke najavili su u četvrtak na samitu u Pa...

1 h 0 min