Dnevni.ba - PRELOADER

Brusnice dokazano poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

11 Lip 2024


Brusnice dokazano poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije
Brusnice

Nedavno istraživanje s britanskog Univerziteta East Anglia istaknulo je prednosti redovnog konzumiranja brusnica. Učesnici u dobi od 50 do 80 godina koji su svakodnevno jeli oko 100 grama brusnica pokazali su poboljšanja u pamćenju, usporili razvoj demencije te smanjili vrijednosti lošeg holesterola.

Dr. David Vauzour, vođa istraživanja, naglasio je da je do 2050. godine očekivano da će demencija pogađati oko 152 miliona ljudi. Budući da ne postoji poznati lijek za ovu bolest, istraživanje alternativnih pristupa, poput ishrane, ključno je za smanjenje rizika od njezinog razvoja.

Prethodne studije su pokazale vezu između većeg unosa flavonoida u prehrani i sporijeg pada kognitivnih funkcija te razvoja demencije. Brusnice su bogate antioksidansima poput antocijanina i proantocijanidina, koji su pokazali poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

U istraživanju su učesnici konzumirali sušene brusnice u prahu tokom 12 sedmica, što odgovara oko 100 grama svježih brusnica. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje pamćenja, funkcija neuralnih struktura te isporuke krvi u mozak kod onih koji su konzumirali brusnice. Ovo istraživanje otvara nova vrata u razumijevanju uticaja brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga.

Brusnice su bogate antioksidansima poput vitamina C i E te flavonoidima, koji su ključni u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa. Osim toga, poznate su po svojoj sposobnosti sprječavanja infekcija mokraćnog sistema, a redovna konzumacija brusnica ili soka od brusnice može podržati zdravlje tog sistema. Brojna vlakna u brusnicama mogu potaknuti zdravu probavu i pomoći u prevenciji problema poput zatvora.

Iako je studija trajala relativno kratko – samo 12 sedmica, rezultati su ohrabrujući te bi mogli poslužiti kao osnova za dalja istraživanja o uticaju brusnica i sličnog bobičastog voća na zdravlje mozga, piše Ljepota&Zdravlje.

ZDRAVLJE


SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Daruj krv spasi život

Širom svijeta u petak se obilježio Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi. Cilj je podić...

2 h 33 min

DEMENCIJA

Ovo je neočekivani znak demencije

Važno je obratiti pažnju na to kako funkcionišu naše razmišljanje i pamćenje, jer sve promjene mo...

13 h 31 min

Spontani pobačaj: Uzrok, simptomi i što točno povećava rizik od ovog problema?

Spontani pobačaj je najčešći u prvom tromjesečju trudnoće, a u većini slučajeva se događa ...

13 Lip 2024