Dnevni.ba - PRELOADER

Čak 38 mini hidroelektrana u SBK ne ispunjava uvjete Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku

06 Ožu 2024


Čak 38 mini hidroelektrana u SBK ne ispunjava uvjete Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku

SARAJEVO, 6. ožujka (FENA) - Aarhus centar u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka usklađenosti vlasnika malih hidroelektrana (mHE) s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu određivanja ekološko prihvatljivog protoka. 

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu. EPP se određuje radi održanja ili vraćanja strukture i funkcije vodenih i uz vodu vezanih ekosistema, doprinoseći sprječavanju degradacije stanja voda i ostvarenju ciljeva zaštite okoliša kroz održivo korištenje vode.

Na temelju informacija koje su prikupili u Aarhus centru, vlasnici mHE u Srednjobosanskom kantonu nisu uskladili svoje poslovanje s odredbama navedenog pravilnika, posebno kada je riječ o live prijenosu podataka s mjernih stanica i njihovom čuvanju u propisnim dnevnicima.

Stoga, Aarhus centar u BiH insistira na transparentnosti i hitnom inspekcijskom nadzoru kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su vlasnici mHE ispoštovali propisane norme.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Aarhus centar u BiH poziva nadležne institucije da poduzmu neophodne administrativne mjere.

Aarhus centar u BiH traži obustavu rada svih 38 mHE u navedenom kantonu i zabranu svih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom.

Nadalje, insistiramo na primjeni člana 117. Zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine radi sprječavanja povreda zakona i drugih propisa, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi mogli dovesti do takvih posljedica, saopćeno je iz Aarhus centra u BiH.

Iz tog centra poručuju da će pažljivo pratiti razvoj situacije te da očekuju od nadležnih organa promptnu reakciju kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita interesa zajednice. 

BIH


IZBORI

Prijavu za lokalne izbore u BiH podnijelo 113 političkih stranaka

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, prijavu za lokalne i...

23 min

UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

1 h 17 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

1 h 53 min