Dnevni.ba - PRELOADER

Četiri vrste hrane uzrokuju začepljenje arterija, upozoravaju nutricionisti

4 h 16 min


Četiri vrste hrane uzrokuju začepljenje arterija, upozoravaju nutricionisti
Hrana

Zdravlje srca ključno je za cjelokupno blagostanje, a kad je riječ o održavanju kardiovaskularnog sustava u dobrom stanju, prehrana prilagođena zdravlju srca jedan je od najvažnijih čimbenika. Dobra vijest je da postoji mnogo ukusnih i hranjivih namirnica koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći nam da živimo zdravije i kvalitetnije. Međutim, postoje i mnoge popularne opcije koje imaju suprotan učinak - mogu začepiti arterije i tako povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, uključujući moždani udar.

Dakle, koje su to neke od najgorih opcija koje bismo trebali izbjegavati - ili barem konzumirati umjereno? Nutricionisti su upozorili na sljedeće četiri vrste hrane koje potencijalno začepljuju arterije.

1. Krafne
Većina nas voli krafne, no ove slatke poslastice trebalo bi konzumirati samo povremeno, radi zdravlja arterija. Naravno, ponekad možemo pojesti krafnu, ali ako ih jedemo često, to može pridonijeti začepljenju arterija i drugim zdravstvenim problemima.

"Većina njih je napravljena od rafiniranog brašna, šećera i masnoće. Rafinirano brašno i masnoće mogu povisiti razinu šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa, a dijabetes je sam po sebi čimbenik rizika za srčane bolesti. Ako baš morate pojesti jednu, neka to bude samo jedna i izbjegavajte one punjene kremom ili tipa kolača - one sadrže još više masnoća", upozorava nutricionistica Lisa Andrews za SheFinds.

2. Slanina
Ovo dimljeno prerađeno meso iznimno je bogato natrijem koji može povisiti krvni tlak i dodatno opteretiti kardiovaskularni sustav.

"Prepuna zasićenim masnoćama i natrijem, svinjska ili goveđa slanina jedna je od najgorih namirnica za začepljenje arterija. Zasićene masti potiču jetru da proizvodi više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze (otvrdnuća arterija)", navodi Andrews.

3. Umjetna sladila
Umjetna sladila mogu imati neizravan utjecaj na nakupljanje plaka u arterijama.

"Iako se umjetna sladila mogu činiti kao zdravija opcija za smanjenje unosa šećera, neka istraživanja sugeriraju da ipak mogu pridonijeti kardiovaskularnim problemima. Određena sladila poput aspartama i saharina povezuju se s negativnim učinkom na kontrolu šećera u krvi i metabolizam lipida, što dugoročno može dovesti do začepljenja arterija", kaže nutricionistica i dijetetičarka Mary Sabat.

Umjesto umjetnih sladila ili rafiniranog šećera, stručnjaci preporučuju prirodne zaslađivače, poput meda ili stevije.

4. Smrznute pizze
Iako su ukusne, smrznute pizze prepune su sastojaka koji mogu začepiti arterije.

"Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka poput kobasica i salame značajno povećavaju razinu LDL kolesterola ('lošeg' kolesterola), koji se nakuplja kao plak uz stijenke arterija", napominje kardiolog dr. Bhaskar Semitha.

Kad se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija verzija je domaća pizza na integralnom tijestu, s povrćem i malo nemasnog sira. "Dodavanje lisnatog povrća poput špinata povećava unos vlakana i pomaže u regulaciji kolesterola, čime se arterije održavaju prohodnijima", zaključuje kardiolog, piše index.

ZDRAVLJE


SAVJET

Kirurg: Želite živjeti 13 godina duže? Usvojite četiri savjeta

Mnogi  ljudi u nekom trenutku života počnu razmišljati o tome kako njihove svakodnevne navike ut...

22 Tra 2025

SAVJET

Dijetetičarka: 5 vrsta voća koje sadrže više vlakana nego zdjela zobenih pahuljica

Većina  ljudi u današnje vrijeme unosi premalo vlakana. Preporučljivo je unositi 28 do 34 grama ...

22 Tra 2025

ČAJ

Jedan čaj može smanjiti nadutost, pokazuje istraživanje

Nadutost je čest problem koji pogađa mnoge, bilo zbog nepravilne prehrane, stresa, hormonskih pro...

19 Tra 2025