Dnevni.ba - PRELOADER

Čović baca Dodiku pojas za spašavanje

12 Lip 2024


Čović baca Dodiku pojas za spašavanje
Pokušaj ublažavanja antiustavnih i antieuropskih prijetnji

Zaključci 'svesrpskog sabora' izazvali su nove konfrontacije na domaćoj i svjetskoj političkoj pozornici i uznemirili javnost u BiH i regiji. Iako predsjednik Srbije i glavni pokrovitelj okupljanja Srba iz regije Aleksandar Vučić pokušava umiriti nabujale strasti umirujućim porukama da njegova zemlja, ali i sudionici Sabora ničim ne dovode u pitanje Daytonski mirovni sporazum, pa prema tome niti cjelovitost i suverenitet BiH, predsjednik RS-a Milorad Dodik i šef zakonodavne vlasti manjeg entiteta Nenad Stevandić su se potrudili da svojim neskrivenim separatističkim porukama demantiraju vođu svih Srba iz Beograda. 

Dodik je vrlo agresivno kazao kako Srbi u RS-u ne namjeravaju živjeti s onim koji su im nametnuli hipoteku genocidnog naroda. Sarajevski politički čelnici su vrlo žestoko osudili deklaraciju i druge zaključke sa 'svesrpskog sabora' i upozoravaju kako su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik opasniji čak i od pokojnog balkanskog kasapina Slobodana Miloševića.   

Spašavanje Dodika

Bošnjačke političke i intelektualne elite pozivaju Međunarodnu zajednicu, prioritetno Ameriku, da obuzdaju Vučića i Dodika prije nego se dogodi zlo. 

I dok se vodi bjesomučni rat priopćenjima i porukama između Sarajeva i Banja luke, lider HDZ-a BiH Dragan Čović u svom tipičnom maniru tobožnjeg smirivanja tenzija, a u biti ublažavanja i guranja vrlo opasnih Dodikovih avantura na marginu, saziva okupljanje čelnika vladajuće državne grupacije idući tjedan u Mostaru. 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najokrutnije dovodi u pitanje opstanak države BiH izravnim udarima na Dayton i ustavni poredak BiH, a Čović mu umjesto vrlo preciznog i žustrog očitovanja, nudi pojas za spašavanje.  

Tragikomično pozivanje Dragana Čovića izaziva gnjev i u hrvatskom javnom mnijenju.              

-Mi pozivamo svoje kolege da sjednemo zajedno i gradimo BiH. Koliko god neki povlačili neke vremenske paralele, ja mislim da trebamo biti mudriji i odgovorniji, da se neke stvari ne ponavljaju, ali mislim da se to ne može porediti, drugačije su vrijednosti. Oni koji se zanose da nekim blokadama mogu napraviti BiH nefunkcionalnom prvenstveno prave samo sebi štetu, pa onda svima nama. Hajmo gledati u budućnost, smušeno je pojašnjavao svoju 'gemišt  politiku' Čović.  

Pa, upravo se o toj fatalnoj budućnosti, na što priziva šef HDZ-a BiH, na jedan vrlo secesionistički način iznova očitovao njegov prijatelj Milorad Dodik. Zašto mu Čović konačno to ne saspe u lice. Zasigurno zato jer ima političke fige u džepu. 

I dok čelnik najjače hrvatske stranke amortizira Dodikove escapade, američko veleposlanstvo u BiH je reagiralo 'bez dlake na jeziku', vrlo agresivno i do sada neuobičajeno upirući u remetilačku metu. Nisu 'okrznuli' predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali su obilježili glavne kolovođe separatizma.     

-Zaključci ne predstavljaju obranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika Republike Srpske Dodika i predsjednika Narodne skupštine Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za 'razdruživanje' Republike Srpske – što je drugo ime za odcjepljenje – predstavljaju i napad na Dejtonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kome drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, 'razdruživanje' ili bilo koji drugi nespretni sinonim za odcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. Republika Srpska nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet van Bosne i Hercegovine Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike Republike Srpske, žele i zaslužuju, poručili su iz američkog veleposlanstva u BiH.

Ruski utjecaj

Amerika je kreator Daytonskog mirovnog sporazuma, najmoćnija svjetska sila    je i najjači jamac mira i ustavnog poretka u BiH. Na Ustav i suverenitet BiH podmuklo udaraju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik uz blagoslov Rusije i Vladimira Putina. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavroj je dolaskom u Banja luku i otvaranjem Ureda veleposlanstva podebljao potporu Dodiku ali i  ruski utjecaj na ove prostore.   

Zato vrijeme Europa, ali i Turska i 'bratske bošnjačke' Islamske zemlje mučki šute. 

Milorad Dodik danas definitivno ima vrlo destruktivnu ulogu, uspio se pretvoriti u možda značajnijeg Putinovog saveznika na Balkanu čak i od Aleksandra Vučića. I na neki način se uspostavio kao kriterij srpstva.

-Upravo on diktira tu 'Blut und Boden' agendu, dakle, agendu krvi i tla, Beogradu, što je skoro nezamislivo, ali u svojoj najbližoj relaciji s Putinom se uspio na taj način postaviti, što nije mali uspjeh. On je pronašao svog zaštitnika u Putinu i cementira tu zaštitu. On nije spreman za rat u doslovnom smislu riječi, smatra bivša šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić.

Dodaje i da Bruxelles razumije ulogu Milorada Dodika na Balkanu. Primjer je Njemačka. Rezolucija Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici za njih je bila prekretnica.

- Taj Dodik nije isti Dodik od prije 10-15 godina. I s tim ranijim Dodikom, da je bilo pameti, energije i strategije se dalo vjerojatno nešto suvislo dogovoriti, riješiti, što bi Bosnu i Hercegovinu pomaklo naprijed i prema jačanju institucija države, demokratskoj infrastrukturi. S današnjim Dodikom to više nije moguće jer njegov zaštitnik više nije Wolfgang Petritsch ili EU. Njegov zaštitnik je Vladimir Putin, smatra Pusić. J. S. 

 

Politika


ANALIZA TRANSPARENCY INTERNATIONALA U BIH

SVE GORE I GORE Reformski zakoni usvojeni kroz EU integracije nisu dali rezultate

Nisu zabilježeni pozitivni pomaci nakon usvajanja četiri reformska zakona značajna za europski pu...

3 h 46 min

POTPUNA FARSA

Plan rasta se pretvorio u plan propasti

Piše: Dragan Bradvica dragan@dnevni-list.ba Europska unija u Bosni i Hercegovini jeste radila m...

21 Srp 2024