Dnevni.ba - PRELOADER

Čović je doživio novi debakl, 'njegov' Izborni zakon ne žele ni Srbi ni Bošnjaci

21 Tra 2024


Čović je doživio novi debakl, 'njegov' Izborni zakon ne žele ni Srbi ni Bošnjaci
Izborni zakon, razvlačenje od petka do petka

Čelnici HDZ-a BiH, SNSD-a i sarajevske 'trojke' navodno su se prije nekoliko dana u Istočnom Sarajevu dogovorili da u parlamentarnu proceduru puste usuglašene tehničke pomake u izbornom procesu u zemlji. 

Podsjećamo, tehničke korekcije je nedavno nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt s namjerom da konačno u ovoj nakaradnoj državi omogući festival demokracije i poštenije izbore.  

Međutim, Dragan Čović i Milorad Dodik, svaki iz svojih pobuda, su se usprotivili nametanju sa Zapada pa su svojim partnerima Elmedinu Konakoviću (NiP), Nerminu Nikšiću (SDP) i Edinu Forti  (Naša stranka) predložili da 'domaće snage' ipak zgotove te tehničke korekcije. 

Odavno već djeluju fantomske, jalove, radne skupine, ali konačne kompromisne verzije još nema.       

Čović prizemljen

- Ranije su radile tehničke skupine, imamo visok stupanj usuglašenosti, ostaju pitanja smjene Središnjeg izbornog povjerenstva i ustavno pitanje – izbori za članove Predsjedništva. To trebaju riješiti partneri u Federaciji. Najbolje rješenje je novi Izborni zakon koji bi riješio sva pitanja, smireno analizira Milorad Dodik lider SNSD-a. 

Umjesto pokretanja procedure reduciranih izmjena Izbornog zakona i smjene državnoga SIP-a, Dodik sa svojim partnerima usvaja entitetski Izborni zakon i dovodi zemlju ispod 'crvene crte', na rub oružanog krvoprolića. 

Postalo je već jadno, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon svakog sastanka vladajućih partnera i rasprave o Izbornom zakonu doživljava sve prizemnije udarce. I u istočnom Sarajevu je beskrvni stožernik brutalno prizemljen. Njegova koncepcija o totalnoj rekonstrukciji izbornih pravila i novi model izbora hrvatskog člana Predsjedništva je arhivirana. 

Najvjerniji partner  Milorad Dodik nije za ustavne promjene, on besmisleno podržava Čovićevo uzaludno upinjanje da hrvatskog člana Predsjedništva biraju Hrvati, ali ne želi niti čuti za presudne ustavne promjene bez čega se Čovićeva politička mapa puta ne može provesti.  

'Nekog' petka

Amerikanci i Europljani nikada neće dopustiti da se taj dio neposrednih izbora promijeni bez, barem, i ograničenih ustavnih promjena. Ovdje je vrlo važno naglasiti da niti Dragan Čović ne smije ući u avanturu promjene Ustava BiH, jer se Dodiku zakleo da neće dirati u RS. 

Političko Sarajevo načelno podržava usvajanje novog Izbornog zakona, Elmedin Konaković, neformalni vođa Trojke ne spori Hrvatima da sebi biraju predstavnike pa i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali, uvjet su ustavne promjene. 

Lider SDP-a Nermin Nikšić je kratko, uz smiješak, 'obećao', kako će se potruditi da usuglašeni Izborni zakon osvane u parlamentarnoj proceduri  'nekoga' petka.

Dakle, Čović je talac prijateljstva s Miloradom Dodikom, ali mu ne smeta   dok je god biološki živ i da sindrom Željka Komšića i bošnjačkog inženjeringa oživljava HDZ BiH tijekom svakog izbornog ciklusa. 

Na ruku mu ide što Zagreb i Andrej Plenković zapravo ispravljaju njegove sablasne promašaje i što u tzv. HNS-u nema odvažnih rivala koji će napokon postaviti i pitanje Čovićeve odgovornosti za grube pogreške, laži i čudan međunarodni smjer. J. S.  

Politika


'NAJDRAŽA' TOČKA DNEVNOG REDA ZA UHLJEBE

KADROVI: Koga je sve danas usrećila Vlada FBiH?

Vlada FBiH dala je prethodnu suglasnost Skupštini Gospodarskog društva „BH-Ga...

5 h 14 min

SARAJEVO

Kava s Čovićem...

Tijekom tradicionalnog “Druženja uz kavu” a u povodu njegova preuzimanja predsjedanje...

6 h 28 min

UPRAVNI ODBOR PIC-A

Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje, postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet

SARAJEVO - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcje...

9 h 8 min