Dnevni.ba - PRELOADER

Da 'Trojka' napravi iskorak ka izmjeni načina izbora člana Predsjedništva BiH, bio bi to državnički potez

15 Svi 2024


Da 'Trojka' napravi iskorak ka izmjeni načina izbora člana Predsjedništva BiH, bio bi to državnički potez
Predsjednik HDZ-a 1990. Cvitanović

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, kazao je za N1 da će svi u državi, pa tako i u entitetu Republika Srpska, na Lokalne izbore u listopadu izaći po važećem Izbornom zakonu BiH, kojeg je djelomično nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Prema njegovu mišljenju, to će značiti da ga vlasti u RS-u priznaju. - Klub Bošnjaka se pozvao na vitalni nacionalni interes u pogledu entitetskog, izbornog zakona RS-a. Znate što će se, vjerojatno, desiti? Ustavni sud RS-a će prvi ili drugi put uvažiti vitalni interes Bošnjaka da bi spasio Dodika, cijeni Cvitanović.

Raspodjela pozicija

Upitan je li posljednji sastanak vladajuće koalicije nagovještaj smirivanja tenzija ili tek kratki predah u nadjačavanju navodnih partnera u vlasti, Cvitanović vjeruje da je prije ovo drugo. 

- Vrlo je neizvjesno hoće li biti ikakvog pomaka. Kao da su se sve teme usijale nakon otvaranja pregovora s EU-om. Osjete se u beznađe i apatija, da nije realno očekivati da će procesi ubrzo biti odblokirani. Nekako je potpuna nezainteresiranost ovih stranaka koje čine većinu, naveo je. Odgovarajući na pitanje o čemu se, osim o raspodjeli pozicija, ova struktura u vlasti može dogovoriti, iznio je mišljenje da je, što se pozicija tiče, proces završen. - Trebali bi se dogovoriti o Proračunu i poštenoj raspodjeli novca. Morali bi se dogovoriti o europskom putu. Uskoro imamo izbore za Europski parlament, možda je i to šansa pokazati da smo vjerodostojni partneri, povući sredstva koja nam jako 'vise'. To iziskuje odgovornost političkih lidera. Nije dovoljno samo da se sastaju, poručio je Cvitanović koji je, govoreći o 

izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su, očito, daleko od dogovora, kazao da bi taj njihov dogovor podijelio na dva dijela, jedan od kojih se tiče tehničkih izmjena koje je Schmidt nametnuo jer je shvatio da ih domaće vlasti neće donijeti. Čelnik HDZ-a 1990. stava je da

vladajući te izmjene nisu donijeli stoga što se ne žele dogovoriti a to ne žele jer ne žele pošten izborni proces. - No, ništa se nije promijenilo nametanjem. Zašto se ne te izmjene ne primjenjuje na ova Lokalne izbore? Zašto nisu čekali s nametanjem? Procjenjujem da je loš trenutak, naveo je.

Čini mi se da potcjenjuju jedan cijeli narod

- Drugi dio, kažu partneri, pri čemu, prije svega, mislim na Dragan Čovića i HDZ BiH, je da ih je 'Trojka' izigrala. Mene i narod iz kojeg dolazim zanima što je s izborom člana Predsjedništva BiH jer su bili govorili da ćemo imati dogovor šest mjeseci nakon uspostave vlasti. Procjenjujem da ova koalicija nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da bi izmijenila Izborni zakon. Nekada mi se čini da potcjenjuju jedan cijeli narod, kaže Cvitanović koji je suglasan s ocjenom da se 'Trojka' našla između čekića i nakovnja, s jedne strane koalicijskih partnera, a s druge strane oporbe. On priznaje da je 'Trojka' najveći doprinos dala da BiH dobije status pregovarača za članstvo u EU. - Ako je izdaja dati poziciju da bi uradili veliki korak ka EU, onda onaj koji vas naziva izdajnikom više govori o sebi. Stoga smatram da bi 'Trojka' trebala napraviti veliki korak ka izmjeni načina izbora člana Predsjedništva BiH. Razumijem da je teška odluka, ali bi tada pokazali da su lideri. To bi bio državnički potez koji to bi donio stabilnost Federaciji. A kada je stabilna FBiH, jednako je stabilna i država, kaže sugovornik N1. Na konstataciju da je SIP BiH i nadalje u fokusu vladajuće koalicije koja nije zadovoljna njegovim sastavom, Cvitanović je ustvrdio da SIP BiH nikada i nije bio oslobođen od utjecaja politike jer ga politika i imenuje.

Rezolucija o Srebrenici ne proizvodi nikakve pravne posljedice

U osvrtu na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, predsjednik HDZ-a 1990 je zaključio da će taj dokument biti usvojen a 15 dana kasnije zaboravljen. Podsjetio je da ta rezolucija ne proizvodi nikakve pravne posljedice i da stoga ništa se neće promijeniti već će ostati isto.

 

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024