Dnevni.ba - PRELOADER

Danas komemoracija Šerifu Aljiću

21 Velj 2022


Danas komemoracija Šerifu Aljiću

Komemoracija glumcu Šerifu Aljiću, dobitniku mnogobrojnih nagrada i priznanja za glumu i režiju, održat će se danas u 17 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, objavili su u ponedjeljak iz te kazališne kuće.

  • S neizmjernom tugom primili smo vijest da nas je jučer napustio Šerif Aljić, prije svega, naš prijatelj i veliki čovjek, višegodišnji i nezamjenjivi dio ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj pozorišnoj kući i našim srcima, i kao glumac i kao direktor, koji se borio za opstanak svog pozorišta u najtežim trenucima - kaže se u priopćenju mostarskog Narodnog pozorišta.

Rođeni Gračanlija, glumu je diplomirao 1977. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Prve korake na daskama profesionalnog kazališta, napravio je u Kamernom teatru 55. Svoju karijeru nastavio je u Titogradu, da bi potom, dvije godine kasnije, konačno došao u Narodno pozorište u Mostaru. O Narodnom pozorištu u Mostaru govorio je kako je, kao njegova matična kuća, uvijek imalo najznačajnije mjesto u njegovoj karijeri.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, kako u glumi tako i u režiji. Volio je isticati upravo nagradu koju je dobio za režiju 1979. godine. Ostvario je brojne uloge i na televiziji i filmu, a od kazališnih, isticao je uloge u predstavama "Galeb", "Majčina slutnja", "Emigranti", "Tvrđava", "Preporuka", "Sumnjivo lice" i "Derviš i smrt". Predstavom "Derviš i smrt", nastaloj po motivima romana Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića, 2007. godine obilježio je 30 godina umjetničkog rada.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru bio je od kraja 2003. do travnja 2012. godine. U tom periodu, usprkos svim opstrukcijama i poteškoćama, pod njegovim vodstvom, producirano je na desetine premijera. Upravo je zahvaljujući njegovom zalaganju, trudu i radu, Međunarodni festival komedije "Mostarska liska" opstao i zaživio kao najrelevantniji kompetitivni teatarski festival komedije u Bosni i Hercegovini.

Posljednji ispraćaj velikana mostarskog glumišta bit će sutra, 22. veljače, u 14 sati s Bijelog Brijega, a dženaza i ukop u 14.30 na Gradskom groblju Sutina.

Mostar


AUTOBUSKO STAJALIŠTE

Grad Mostar nastavio s postavljanjem novih autobusnih stajališta

Grad Mostar nastavio je s postavljanjem novih autobusnih stajališta s ciljem poboljšanja uvjeta z...

18 Srp 2024

MOSTAR

U Mostaru jutros 28 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 s...

15 Srp 2024

MOSTAR

'Živimo aktivizam' 4. i 5. srpnja u Mostaru

Događaj pod nazivom ''Živimo aktivizam'' održat će se u Mostaru 4. i 5. srpnja u hotelu Mostar, a...

02 Srp 2024