Dnevni.ba - PRELOADER

Danska želi zaustaviti tajnu flotu tankera koji prevoze rusku naftu

17 Lip 2024


Danska želi zaustaviti tajnu flotu tankera koji prevoze rusku naftu
Danska

DANSKA razmatra kako zaustaviti tajnu flotu tankera koji prevoze rusku naftu preko Baltičkog mora, objavila je u ponedjeljak ta nordijska zemlja, na što su ruski diplomati poručili da bi to bilo neprihvatljivo. Rusija preko danskih tjesnaca izvozi oko trećinu nafte koju izvozi preko mora, ili 1.5 posto globalne opskrbe, pa bi obustava tankerskog prometa značila porast cijena nafte i financijsku štetu za Kremlj, javlja HINA. 

Otkako su zapadne nacije uvele ograničenje cijene za rusku naftu ne bi li Moskvi smanjile prihode u kontekstu rata u Ukrajini, Rusija se oslanja na flotu često starih tankera koji su bazirani i osigurani izvan zapadnih država.

Danski ministar: Razmatramo što možemo poduzeti
Danska je okupila skupinu savezničkih zemalja kako bi se razmotrilo koje bi se mjere moglo poduzeti protiv te flote, rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen za Reuters, u izjavi poslanoj e-mailom.

Nije rekao koje se mjere razmatraju. "Postoji širok konsenzus da je tajna flota međunarodni problem i da su potrebna međunarodna rješenja", rekao je. "Važno je da se bilo kakve nove mjere može provesti u praksi i da su u skladu s međunarodnim pravom", dodao je. 

Zemlje koje sudjeluju u pregovorima su baltičke države i članice EU, rekao je. Uvođenje restrikcija za brodove koji prolaze tim tjesnacima bilo bi neprihvatljivo, rekao je ruski veleposlanik u Danskoj Vladimir Barbin.

Ruski veleposlanik: Prijetnja sigurnosti plovidbe su sankcije Zapada
"Prijetnja sigurnosti plovidbe i pomorskom okruženju u Baltičkom moru nisu tankeri s ruskom naftom, nego sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji", dodao je. "Na to bi trebala misliti koalicija država osnovana na inicijativu Danske."

Neometan prolaz brodova danskim vodama zajamčen je Kopenhaškim sporazumom iz 1857., koji je i dalje važeći i pravno obvezujući, rekao je veleposlanik. Danska je zabrinuta da bi stari tankeri koji prevoze naftu njezinim tjesnacima mogli biti prijetnja za okoliš.

Vijesti iz svijeta


VOJNA VJEŽBA

Armenija i Amerika započele sa zajedničkim vojnim vježbama

ARMENIJA i SAD započeli su danas zajedničke vojne vježbe u Armeniji, priopćilo je armensko minist...

9 min

DONALD TRUMP

Bivši američki specijalac: Trump je živ isključivo zbog lošeg vjetra

BIVŠI časnik američkih specijalnih postrojbi Navy SEALs Erik Prince komentirao je na X-u p...

14 min

KENIJA

Užas u Keniji: Uhićen serijski ubojica, sumnja se da je okrutno ubio 42 žene

Kenijska policija uhitila je osumnjičenog serijskog ubojicu u vezi s otkrićem osakaćenih ženskih ...

1 h 14 min