Dnevni.ba - PRELOADER

Daruj krv spasi život

14 Lip 2024


Daruj krv spasi život
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Širom svijeta u petak se obilježio Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi. Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i naglasiti značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života. Samo u prethodnoj godini, struktura Crvenog križa Federacije organizirala je više od 413 akcija, a prikupljeno je više od 20.500 jedinica krvi. 

'Zahvaljujem svim davateljima krvi koji su se, u prethodnom razdoblju, odlučili za taj humani čin. Posebno me raduje da je u na akcijama Crvenog križa zabilježeno oko dvije tisuće osoba, koje su prvi put darovale krv', istakao je sekretar Crvenog križa FBiH Daniel Tučić. 

Ove godine obilježava se dvadeseta godišnjica Svjetskog dana dobrovoljnih davatelja krvi. I dalje je neophodno skretati pažnju na ulogu darivanja krvi u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. 

'Darivanje krvi je vrhunac humanizma i altruizma, što oplemenjuje kako pojedinca tako i njegovo okruženje, a ima nezamjenjiv društveni značaj. Ujedno pozivamo sugrađane, koji dosad nisu darovali krv, da upravo na ovaj veliki dan postanu dijelom obitelji davatelja krvi. Hvala vam, davatelji. Vaša nesebična darivanja imala su veliki utjecaj na živote i dobrobit stotina hiljada ljudi, kao i njihovih obitelji, poručila je Aida Đozo, ravnateljica Zavoda za transfuziju FBiH. 

Inače, širom svijeta Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se kroz realizaciju različitih akcija čiji je cilj potaknuti pojedince i zajednicu na humani čin darivanja krvi. 'Ove godine kampanja, u kojoj zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim križom FBiH, sudjeluje i Zavod za javno zdravstvo FBiH, podsjeća na brojne benefite darivanja krvi: spašavanje života, podršku zdravstvenom sustavu putem redovnih donacija krvi i zdravstvenu korist po same davatelje. To je ujedno prilika kojom Zavod za javno zdravstvo FBiH kao javnozdravstvena institucija poziva širu javnost na učešće u toj i svim sličnim akcijama darivanja krvi u FBiH', ističe dr. Elvedina Žiga iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Osim zajedničke akcije darivanja krvi koja se danas održava u periodu od 11 do 17 sati (sala za borilačke sportove KSC Ilidža, Sarajevo) organiziran je i Sajam aktivnosti na kojem će Crveni križ i partneri predstaviti svoje aktivnosti. 

'Tako su, u sastavu pratećeg štanda Zavoda za javno zdravstvo FBiH, građanima bili na raspolaganju i promotivni materijali u cilju edukacije o zdravim životnim stilovima, očuvanju zdravlja, rizikofaktorima i prevenciji obolijevanja te izravna mogućnost savjetovanja i adekvatnih informacija od zdravstvenih stručnjaka, uposlenika Zavoda. Također, za najmlađe je organiziran dječji kutak, obogaćen raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima uz podršku Odreda izviđača Igman 92', priopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Lifestyle


KAŽE DA SE LJUTE NIJEMCI I AUSTRIJANCI

'PROBLEM PEŠKIRA': Bijesna vlasnica apartmana snimila plažu u 8 ujutro pa objavila video

Traganje za najboljim mjestom ili hladom na plaži uobičajeni je dio rutine na godišnjem od...

2 h 53 min

HOROSKOP

DNEVNI HOROSKOP: Vage trebaju biti spremne na poslovne nesporazume, Vodenjaci eksperimentiraju

EVO što zvijezde predviđaju za ponedjeljak, 15. srpnja 2024. godine. OvanPosao: Ponovno puni ene...

5 h 23 min

TJEDNI HOROSKOP

Tjedni horoskop: Vodenjaci će imati bogat društveni život, Ribe čeka važna suradnja

Donosimo tjednu astrološku prognozu za razdoblje od 15. do 21. srpnja 2024. godine. OvanPosao: O...

6 h 10 min