Dnevni.ba - PRELOADER

DIJAGNOZA Droga, kriminal, oružje, umrežena policija!

14 Lip 2024


DIJAGNOZA Droga, kriminal, oružje, umrežena policija!
Sarajevom vladaju 'narkosi' i zeleni 'batinaši'

Od 2018. godine u BiH nije provedeno egzaktno istraživanje i procijenjena opća sigurnost njezinih stanovnika, a još je šokantnije da to u Sarajevu nikada nije urađeno. 

Paušalne procjene koje se uglavnom iznose od strane stručnjaka ili političkih aktera, a nakon nekog zločina, ubojstva ili serije razbojništava jasno kažu da je sigurnosna situacija u BiH, Federaciji, pa i u županijama odavno narušena i zabrinjavajuća.  

Isprazne debate

Sarajevo je glavni grad zemlje, ono je ogledalo države pa je posve normalno da je u segmentu sigurnosti svojih građana pod posebnim povećalom. 

Nedavna brutalna likvidacija osuđivanog kriminalca i nasilnika Anela Krše usred bijelog dana i na klupi na pitomom gradskom šetalištu, po tko zna koji put je skamenila građane Sarajeva, županije pa i cijele Federacije. 

I opet su vođene isprazne debate, iskazivano 'razumijevanje' za  opravdani strah ljudi za svoje živote, eksperti raznih profila su iznosili svoja stajališta, a politički čelnici su se međusobno optuživali o krivici i odgovornosti za monstruozne zločine. Takvim predstavama svjedočimo godinama, od jezivoga ubojstva dječaka Denisa Mrnjavca, strašnog gaženja dviju studentica na pješačkom prijelazu ili užasnog ubojstva dviju liječnica na glavnoj prometnici u centru Sarajeva.   Ubijani su navijači, međusobno su se u sačekušama trijebili okorjeli kriminalci, mlaćeni su novinari i intelektualci. 

Sin svjetski poznatog redatelja Danisa Tanovića, jedva je preživio užasnu prometnu nezgodu, opet u središtu Sarajeva.

Politička prepucavanja

Oporbeni politički prvaci okupljeni oko SDA, DF-a i SBiH upiru prstom u vladajuću garnituru optužujući vlast da je, ne samo nesposobna da  se obračuna s kriminalom nego da ga neki krugovi i potiču. Posebna meta je Elmedin Konaković, čelnik NiP-a kojeg optužuju za veze sa zloglasnim narko-kartelom Tito i Dino. 

-Nevine žrtve na sarajevskom asfaltu kao uobičajena rubrika u crnoj kronici, činjenica da građane Kantona Sarajevo umjesto alarma redovno bude detonacije eksplozivnih naprava, pucnjave u prometu  koje postaju uobičajene, te droga koja se rastura na svakom ćošku Kantona Sarajevo, to je sigurnosna slika Kantona Sarajevo od kada Trojka vlada njime Sarajevom bijesne kriminalni ratovi, koji svakodnevno prijete životima njegovih građana, šetača, školaraca, turista. Ne pomažu nikakve statistike, procjene subjektivnog doživljaja sigurnosti, ni vanredne sjednice. Možda umjesto kartela, Sarajevom zavlada zakon?,  sarajevska SDA  udara po  Trojci. 

licemjerstvo

Najveća bošnjačka stranka još jednom je demonstrirala svoje licemjerstvo. Skoro   30  godina, uz kraće iznimke,  je vladala  glavnim  gradom  i sarajevskom županijom i ničim se ne može pohvaliti da je u tom razdoblju funkcionirala pravna  država, da je sustavno  satiran kriminal, da su građani bili sigurniji i na prometnicama i u parkovima. 

Grijesi SDA su neizbrisivi.  Okruženje te stranke i Bakira Izetbegovića je posijalo sjeme likvidacija, šverca, kriminala, razbojništava i batinanja. Takozvani “žestoki momci”, najčešće s bradama, su bili uglavnom i miljenici vođe SDA, neki i stranački  članovi, koji ih je čuvao od progona za neke, kako je sam kazao  ,”ne daj Bože”, situacije. 

I sadašnja vlast je totalno anemična i nemoćna. Imbecilno je njihovo pravdanje  kako je Sarajevo veliki grad i da je naprosto uobičajeno da se u prijestolnicama dešavaju ubojstva.     

Tako da je stanovnicima Sarajeva zapravo posve nebitno tko je na vlasti, Bakir Izetbegović ili Trojka, odnosno “zeleni batinaši” ili “narko-karteli. Sve je to jedan  bazen.    

Kriminalci haraju Sarajevom

Glavnim gradom haraju kriminalne bande, tržnice i ulice su prenapučene švercerima, gradom voze ohole i drogirane siledžije u bijesnim, skupim vozilima i tamane nedužne ljude. 

Oni su promijenili mentalitet metropole, i što je najtragičnije i najtužnije, postali su uzor pogubljenim mlađim naraštajima. 

Tu je uzrok svih sarajevskih problema. Policija i pravosuđe uglavnom znaju sve što se događa, znaju imena najvećih sarajevskih zlotvora, ali nemaju snage, ne smiju ili neće u obračun s tom pošasti.  

Mafija upravlja ne samo kantonom nego i državom. U Sarajevu se svakodnevno mogu vidjeti policajci koji prolaze pored švercera i dilera, mogu se čak vidjeti i šokantni prizori da policajci kupuju cigarete na crno, zapravo ih uzimaju kao mito,   nerijetko se srdačno pozdravljaju sa švercerima deviza.  

O bliskim odnosima s dilerima i prometnim siledžijama suvišno je i raspredati. 

Provjetravanje policije, tužiteljstva pa i OSA-e u paketu s provjerama porijekla imovine jedina su mantra za žestoki obračun s kriminalnim podzemljem i kartelima. Dok toga ne bude krv će se i dalje prolijevati po centru Sarajeva, ali i drugih gradova.    

J. S.          

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

2 h 6 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

3 h 5 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 47 min