Dnevni.ba - PRELOADER

Djeca mlađa od 14 godina na Floridi od iduće godine neće smjeti imati društvene mreže

26 Ožu 2024


Djeca mlađa od 14 godina na Floridi od iduće godine neće smjeti imati društvene mreže
Novi zakon

Na Floridi će djeci mlađoj od 14 godina od iduće godine biti zabranjeno pridruživanje društvenim mrežama. Riječ je o zakonu koji je potpisao guverner Ron DeSantis, a zakon nalaže kompanijama u čijem su vlasništvu društvene mreže da izbrišu račune osoba mlađih od 14 godina.

Djeca od 14 i 15 godina trebat će roditeljski pristanak prije prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata, piše Sky News. Tvrtke koje ne uspiju izbrisati račune riskiraju da budu tužene u ime djece. U slučaju kršenja zakona, kompanije bi mogle platiti kaznu u rasponu od 10.000 do 50.000 dolara.

Novi zakon bi na Floridi trebao stupiti na snagu u siječnju iduće godine. Zakon je već izazvao negodovanje kompanija društvenih medija koje tvrde da se njime krši američki ustav.

Zakon određuje koji su sadržaji štetni za djecu
Državni republikanski predsjednik Paul Renner nazvao je zakon svojim glavnim prioritetom i rekao da "dijete u razvoju ne može znati da mu tehnologija može izazvati ovisnost". Prijedlog zakona također definira materijal štetan za djecu kao sadržaj "koji nema ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili znanstvenu vrijednost za maloljetnike", uz "očigledno uvredljive" prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

"Tvrtke koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili zabrane budući pristup maloljetniku nakon prijave, odgovorne su maloljetniku za takav pristup, uključujući sudske troškove i razumne odvjetničke naknade", kaže novi zakon.

Renner je priznao da zna da će tvrtke za društvene mreže tužiti čim ovo bude potpisano, ali smatra da će ih država pobijediti. "Pobijedit ćemo ih i nikada nećemo stati", izjavio je. DeSantis, koji je nedavno obustavio svoju kampanju za republikanskog kandidata za predsjednika, također je podržao prijedlog zakona.

"Mislim da smo zadovoljili poštenu primjenu zakona", kazao je DeSantis.

"Novi zakon postavlja ograničenja za sve stanovnike Floride bez obzira na dob"
NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara "osobnu iskaznicu za internet" i postavlja ograničenja za sve stanovnike Floride bez obzira na dob.

"Razočarani smo što je guverner DeSantis podržao ovaj zakon", rekao je Carl Szabo, potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea. Dodao je da postoje bolji načini da građani Floride i njihovi podaci budu sigurni na internetu bez kršenja njihovih sloboda, prenosi index.hr.

DOM


SAVJET

Šta treba da pijemo ujutru čim ustanemo?

Jutro je najvažniji dio dana kada treba da povedemo računa o organizmu. Svugde se može čuti i pr...

10 h 38 min

ANESTEZIJA

Novo istraživanje otkriva što opća anestezija zapravo čini mozgu

Nova studija otkriva kako opći anestetici selektivno utišavaju ekscitatorne neurone u mozgu i to ...

23 Svi 2024

NOVI ZAKON

Europa gomila zalihe kave

Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrs...

23 Svi 2024