Dnevni.ba - PRELOADER

Dodik krupnim koracima ide ka 'svom' izbornom zakonu

09 Tra 2024


Dodik krupnim koracima ide ka 'svom' izbornom zakonu
Pripremne radnje

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

 

Iz dana u dan postaje sve jasnije kako država ide u veliku političku krizu. Predstavnici vlasti iz Republike Srpske cijeli ovaj mandat odlučni su da izguraju stvari koje nisu mogili u posljednjih dvadesetak godina jer za partnere imaju opskurnu i politički slabu sarajevsku 'trojku' (SDP, NiP, NS). Jedini koji ih mogu zaustaviti jesu predstavnici zapadnog dijela međunarodne zajednice, koji su pak odlučili na ekonomske sankcije koje daju određene rezultate, ali sasvim sigurno neće zaustaviti Milorada Dodika, predsjednika RS-a i SNSD-a. 

Oni nastavljaju po starom, a nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio napokon nametnuti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim se omogućuju pošteniji i transparentniji izbori stvari su eskalirale pa Dodik do kraja travnja najavljuje usvajanje entitetskog izbornog zakona. A njegovi puleni pune medijske stupce upravo o tome što se ne može protumačiti nikako drugačije nego priprema terena za sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj će se stvar završiti. 

 

Ustavno pravo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i jedan od istaknutijih kadrova SNSD-a Staša Košarac tako u ponedjeljak naglašava  kako RS ima izborni suverenitet.

- Njeno ustavno pravo je da bira zastupnike NSRS, izaslanike Vijeća naroda, predsjednika i potpredsjednike RS, izaslanike Doma naroda PSBiH, te skupštine gradova, odbornike skupština općina, gradonačelnike i načelnike općina. Izraz izbornog suvereniteta RS je i zaključak Vlade kojim se pozivaju svi članovi organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke. To je jasan i nedvosmislen odgovor na nasrtaje i tendenciozne namjere nedobronamjernih stranaca, prvenstveno misleći na nelegitimnog Schmidta i veleposlnika SAD-a u BiH Michaela Murphyja, kao i bošnjačkog političkog faktora. Takva politika je antisrpska, antiustavna i antidajtonska, usmjerena protiv RS, njenog izbornog, ustavnog i svakog drugog kapaciteta. Odgovorna politika Dodika i institucija RS nikada neće dozvoliti da izbornu volju žitelja prekrajaju pojedinci, koje imenuje nelegitimni stranac i strukture koje vode politiku protiv RS. Izbornu volju građana RS će provoditi kredibilne institucije i organi RS. Očekujem da će svi članovi organa za provođenje izbora iz RS postupiti po zaključku Vlade i podnijeti ostavke, potvrđujući domoljubni odnos prema RS i slijedeći politiku njenih institucija, naveo je Košarac.

 

Provođenje izbora u RS

Predsjednik Saveza općina i gradova RS i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, također jedan od istaknutijih kadrova SNSD-a, rekao je da neće biti problema u provođenju izbora u RS nakon što bude usvojen izborni zakon RS. 

Naglasio je kako RS ima sve mogućnosti da provede izbore na svojoj teritoriji, podsjećajući da su općinska i gradska izborna povjerenstva i do sada provodile sve aktivnosti u vezi izbora i potom izborni materijal dostavljali SIP-u BiH, dok bi, prema novom zakonu, dostavljali Republičkom izbornom povjerenstvu. 

Komentirajući poziv Vlade RS članovima gradskih i općinskih izbornih povjerenstava da podnesu ostavke, Ćosić je rekao da je ovaj poziv logičan s obzirom na to da će RS donijeti svoj izborni zakon i provesti izbore i da bi Savez općina i gradova trebalo da sazove sjednicu i verificiraju zaključak Vlade.

- Kako bi što prije ušli u primjenu izbornog zakona RS, važno je da nemamo dualizam, rekao je on, dodajući da će novi zakon propisati izbor članova povjerenstava. 

 

 

Bjelica – Prutina: Kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad

Središnje izborno povjerenstvo, do ponedjeljka nije zaprimilo zaključak Vlade RS, kojim poziva sve članove organa za provođenje izbora iz RS, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su članovi informirani putem medija, priopćila je Vanja Bjelica - Prutina, članica SIP BiH.

- Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove SIP, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i općinske izborne administracije. Zbog navedenog, u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana SIP, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtijevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta, poručila je Bjelica – Prutina. Dodala je i da takav zahtjev, u pravnom smislu, smatra nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristran rad člana SIP BiH.

- Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristranog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska, zaključila je Bjelica – Prutina. 

 

 

Predsjednik Republičkog izbornog povjerenstva najavio ostavku 

Predsjednik Republičkog izbornog povjerenstva Oliver Blagojević rekao je da će u četvrtak, 10. travnja, podnijeti ostavku na ovu dužnost, u skladu sa zaključkom Vlade RS kojim poziva članove organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke. On je za RTRS rekao kako je zaključak jasan i da je za četvrtak zakazao sjednicu Republičkog izbornog povjerenstva.

- Kao predsjednik podnijet ću ostavku i proslijediti je Narodnoj skupštini RS na dalje razmatranje i odlučivanje, rekao je Blagojević. Dodaje kako će nakon sjednice javnost imati informaciju o postupanju ostalih šest članova RIP-a.

BIH


ALEKSANDAR VUČIĆ

Vučić: "Ministar vanjskih poslova BiH pozvao na moje ubistvo"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ...

28 min

ELEKTROPRIVREDA BIH

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog FERK-u za linearno povećanje cijena struje

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom m...

1 h 12 min

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Proizvodnja uglja i električne energije u FBiH u aprilu znatno smanjena

Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u aprilu 2024. godine iznosila je 554 GWh, dok je u ...

1 h 46 min