Dnevni.ba - PRELOADER

Državne vlasti u biti više nema

15 Tra 2024


Državne vlasti u biti više nema
Kriza i blokade

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Pitanje koje se nameće u Bosni i Hercegovini posljednjih tjedana jeste: Postoji li državna vlast? Nakon što je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik od sarajevske 'trojke' (SDP, NiP, NS) dobio ono što je želio, a ono malo što nije ovi mu ne mogu isporučiti ne zbog toga što to ne žele, nego zbog međunarodnog pritiska, povukao je ručnu kočnicu i sve se izglednijim čine potpune blokade. 

'Trojkaše' pak ništa drugo ne zanima osim blagodati fotelja u vlasti, a HDZ BiH ionako ništa nikada i nije zanimalo osim njih samih. U takvoj atmosferi osim onih u navedenim foteljama i njihove vojske uhljeba ispaštaju svi. 

Na ogromnu političku krizu, odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, nadovezala se priča o Rezoluciji Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici (o čemu će Generalna skupština raspravljati 2. svibnja), a koja je srpskim nacionalistima poslužila za dodatno podizanje tenzija. U takvoj atmosferi iluzorno je i pričati o bilo kakvoj stabilnosti, a kamoli napretku u zemlji. 

Što se događa?

Dodik i u nedjelju šalje izuzetno oštre poruke istaknuvši da Bošnjaci trajno ruše svaku mogućnost da žive u BiH sa Srbima i to pokazuju gurajući rezoluciju o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, te naglasio da RS zna svoj put i imat će odgovor na ovakvo ponašanje bošnjačkih političara i njihovih sponzora sa Zapada.

- Ukoliko netko uporno pokušava da kvalificira krivicu za jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je apsurdno. Nema nikakvog smisla, ne vodi nikakvom pomirenju i ne može ništa da znači, objavio je Dodik društvenim mrežama. 

Nešto ranije je lider HDZ –a BiH Dragan Čović pak poručio kako treba iskoristiti idućih sedam dana da se događaje, koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje Izbornog zakona, i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, 'amortizira na politički način koji će biti prihvatljiv za sve'. 

Čović je dodao kako se svi problemi moraju rješavati mirnim putem, a sve s ciljem nastavka pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Međutim, niti on nije kazao ništa konkretno, nije najavio sastanak državne koalicije (ukoliko više uopće i postoji) niti to kako konkretno izaći iz ove krize. 

'Trojkaši' ionako jedno tvrde u ponedjeljak, drugo u srijedu, a sasvim treće u petak pa njihove izjave i ne treba previše ozbiljno shvaćati. 

Kako dalje? 

Uz sve ovo, već ranije je Dodik i vlasti iz RS-a jasno poručila kako nema državne koalicije, pa čak i najavila potpunu obustavu bilo kakvih kontakata sa 'trojkom'. Isto tako, i oni iz 'trojka' koji su samo do nedavno najavljivali 'nekog novog Dodika' sada tvrde kako od toga nema ništa i kako je moguće pucanje državne koalicije. 

Ukoliko se na sve nadoveže usvajanje izbornog zakona RS-a, kojim se na najizravniji način ruši država, stvari će dodatno eskalirati. Nije nevažno niti to da se na globalnoj razini ponovno 'kuha', a sve negativne reperkusije toga poslovično su se odražavale na 'bure baruta', kakav Balkan uistinu i jeste. A u takvoj situaciju je samo jedno sigurno – 'trojkaši', Dodik i Čović nisu ti koji će BiH voditi u mirnu luku. Upravo suprotno. 

Politika


'KRUHA I IGARA'

Dok se Dodik razmeće srpstvom, entitet mu sve bliži i bliži ekonomskom kolapsu

Piše: Dragan Bradvica dragan@dnevni-list.ba Po starom dobrom običaju srpske politike na zapadno...

5 h 12 min

DANAS ODLUKA

Nude se 'vreće' maraka i 'patriotizam' za rušenje Marina Vukoje?

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas (utorak) bi trebao glasati, između ostalog, o prijedlogu Po...

5 h 22 min

RAMO ISAK

Isak primio u posjetu brigadira Yves Jean Louis Flocon

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak primio je jučer u posjetu specijalnog savjetnika...

5 h 41 min