Dnevni.ba - PRELOADER

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog FERK-u za linearno povećanje cijena struje

28 Svi 2024


Elektroprivreda BiH uputila prijedlog FERK-u za linearno povećanje cijena struje
Elektroprivreda BiH

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uputilo je regulatoru prijedlog za linerano povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

- Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca - navedeno je u saopćenju.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ističe da će uprkos FERK-ovom odbijanju modela s tri tarife, Elektroprivreda BiH u razgovaru s Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva.

- Cjenovni model s tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će  plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu - dodao je Buljubašić.

Iz Elektroprivrede BiH podsjećaju da FERK, kad je riječ o modelu s tri tarife, smatra da je predložena plava tarifa (potrošnja od 268 do 1.000 kWh) veća za više od 50 posto u odnosu na zelenu tarifu (potrošnja do 268 kWh), što je vezano samo za energiju bez uključivanja mrežarine. Međutim, analiza Elektroprivrede BiH je pokazala da je stvarna razlika daleko manja kad se uključi i mrežarina.

Pored greške u obračunu prosječne razlike u cijeni koja bi nastala predloženim povećanjem uz tri tarife, FERK je propustio da samostalno predloži povećanje odnosno usklađivanje cijena, na što ga propisi obavezuju.

Odbijanje predloženog cjenovnog modela s tri tarife, izrađenog u svrhu stimulisanja efikasnijeg korištenja električne energije i smanjenja potrošnje, izazvalo je potrebu za novim postupkom koji će osigurati stabilnost i funkcionalnost sistema.

Prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

Elektroprivreda BiH je najveće elektroprivredno preduzeće u Bosni i Hercegovini čija je misija da proizvodi i distribuira električnu energiju te pouzdano snabdijeva više od 800 hiljada kupaca, konstantno unapređujući svoju konkurentnost na tržištu električne energije, uz korištenje domaćih resursa i zadovoljenje obavezujućih okolinskih zahtjeva, navode iz ove kompanije, piše Fena.

Biznis


JEFF BEZOS

Jeff Bezos ponovno na vrhu po bogatstvu

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, suosnivač Amazona je preuzeo vodeću poziciju ispred Bern...

8 h 24 min

Apple premašio vrijednost bilijun dolara

Apple je prvi brend čija je vrijednost premašila bilijun dolara. U vrh se probila i Nvidij...

9 h 14 min

NJEMAČKA

Njemačka oprostila gotovo 16 milijardi eura duga drugih država

Njemačka je od 2000. godine stranim državama oprostila dug od ukupno 15,8 milijardi eura. Informa...

9 h 21 min