Dnevni.ba - PRELOADER

ERDOGAN USPIO: Turski sud poništio muzejski status Aja Sofije, promijenit će status u džamiju!?

10 Srp 2020


ERDOGAN USPIO: Turski sud poništio muzejski status Aja Sofije, promijenit će status u džamiju!?

Turski sud poništio je muzejski status Aja Sofije u Istanbulu, svjetski poznatom kulturnom lokalitetu, utirući put da se tom objektu promijeni status u džamiju.

To se smatra kontroverznim potezom, jer je 1.500 godina stara Aja Sofija napravljena kao crkva. Kasnije su je vlasti za vrijeme Osmanskog perioda pretvorile u džamiju. Godine 1934. su je turske vlasti pretvorile u muzej.

Aja Sofija nalazi je na spisku svjetske baštine UNESCO-a, koji je ranije pozvao Tursku da ne mijenja status bez pregovora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je da se promijeni njen status.

Islamisti u Turskoj dugo vremena traže da se ponovo vrati njen status džamije, ali sekularni pripadnici opozicije su se protivili tom potezu. Prijedlog je izazvao kritike od strane vjerskih i političkih lidera širom svijeta.

Poglavar Istočne pravoslavne crkve osudio je taj prijedlog, kao što je i to učinila i Grčka, prenosi BBC.

UNESCO o Aja Sofiji: O svakoj modifikaciji država mora unaprijed izvijestiti

 UNESCO mora biti unaprijed obaviješten o promjeni statusa istanbulskog muzeja iz šestog stoljeća Aja Sofija i te promjene mora razmotriti komisija za Svjetsku kulturnu baštinu, saopćila je agencija UN-a za kulturu.

Turski vodeći administrativni sud vjerovatno će danas objaviti da je pretvaranje iz 1934. godine Aja Sofije u muzej bilo nezakonito, saopćila su dvojica turski zvaničnika, otvarajući put za obnovu objekta u džamiju, prenosi Reuters uoči objave sudske odluke.

UNESCO je saopćio  Reutersu da  Aja Sofija koja je na listi Svjetske kulturne baštine kao muzej ima određene zakonske obaveze.

- Stoga, država mora osigurati da nijedna modifikacija ne podriva univerzalnu vrijednost lokacije na njenoj teritoriji – saopćio je UNESCO.         

- O svakoj modifikaciji država mora  unaprijed izvijestiti  UNECO i to će razmotriti ukoliko bude potrebe komisija za Svjetsku baštinu – dodaje agencija.

UNESCO je saopćio da je izrazio zabrinutost turskim vlastima u nekoliko pisama i predao je poruku turskom ambasadoru u toj  instituciji u četvrtak.

-  Tražimo od turskih vlasti da pokrenu dijalog prije nego što donesu bilo kakvu ulogu koja bi mogla podrivati univerzalne vrijednosti te lokacije – saopćio je UNESCO.

To mjesto Svjetske kulturne baštine u središtu je vizantijskog hrišćanskog i otomanskog muslimanskog carstva i danas je jedan od turskih najposjećenijih spomenika.

Mogućnost promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju izazvala je uzbunu među američkim, francuskim, ruskim i grčkim zvaničnicima, kao i među čelnicima hrišćanskih crkvi.

SVAŠTA


POLICIJA

Advokat savjetuje: Na ovo pitanje nikad nemojte odgovoriti policajcu kad vas zaustavi

Advokat poznat na društvenim mrežama kao @tiktokstreetlawyer istaknuo je jedno pitanje na ...

17 Tra 2024

PUTOVANJA

Proljeće u Istanbulu

Kako vrijeme postaje toplije i priroda se budi, Istanbul zrači primamljivim proljetnim sjajem. U ...

25 Ožu 2024