Dnevni.ba - PRELOADER

Europol: Balkanski kriminalci dio krijumčarenja kokaina velikih razmjera

05 Tra 2024


Europol: Balkanski kriminalci dio krijumčarenja kokaina velikih razmjera
Kriminalna mreža

PODGORICA, (FENA) - Nekoliko različitih kriminalnih mreža, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, umiješano je u krijumčarenje velikih razmjera, uključujući financiranje i distribuciju, kokaina iz Južne Amerike na različite europske destinacije i šire, navodi se u današnjem izvještaju Europola o prijetnjama EU od organiziranog kriminala.
Te podatke je u petak iznio Europol, a prenijela ih je Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

"Karakterizira ih snažno prisustvo širom EU i zapadnog Balkana. Također, uspostavili su veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorištavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim tvrtkama te na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom", navodi se u izvještaju Europola u kojem se dodaje kako su neke od ovih grupa u velikoj mjeri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i krivotvorenim dokumentima.

Kako se ističe, ima i kriminalnih grupa koje se sastoje od članova više nacionalnosti, a one često djeluju u državama članicama EU dok održavaju bliske veze sa svojim regijama porijekla van EU. Vezuju ih zajednička kultura, jezik i povijest, navodi se.

"Ove mreže često kombiniraju članstvo iz različitih zemalja zapadnog Balkana i često su usredotočene na srpske državljane. Među njima su državljani Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Crne Gore, Slovenije i Turske. Njihova glavna kriminalna djelatnost je trgovina drogom, prvenstveno kokainom i kanabisom, a u manjoj mjeri sintetičkim drogama i heroinom. Također se bave organiziranim imovinskim kriminalom, krijumčarenjem duhana i trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju. Prije svega posluju u Belgiji, Kolumbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i zemljama zapadnog Balkana. Za neke kriminalne mreže ne postoje posebni obrasci u smislu nacionalnog sastava", ukazuje Europol. 

"Ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan utjecaj na EU i njene građane. Ne koriste sve kriminalne mreže nasilje i korupciju da održe svoje poslovanje, ali kada oni to čine, to povećava njihovu razinu prijetnje", zaključili su iz Europola.

Crna kronika


MUP KSB

MUP KSB: U Travniku pronađeno oko 1 kg opojne droge speed

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Središnja Bosna (KSB)...

1 h 12 min

UŽAS U NJEMAČKOJ

Mohamed (17) se prije seksa skinuo ispred Blance (28), a ona se nasmijala. Nekoliko minuta kasnije bila je mrtva

Jedan je 17-godišnjak brutalno pretukao i na kraju zadavio ženu koja mu se tijekom seksa s...

1 h 41 min

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEROINA I SPIDA

Braća iz Mostara uhićena zbog dilanja droge

Braća iz Mostara E. Đ. (52) i N. Đ. (34) uhićeni su jučer u akciji koju su izveli pripadnici Odje...

4 h 28 min