Flavanoli i pamćenje: Kako čokolada i vino mogu poboljšati vaš mozak
Prije nekoliko godina, jednog hladnog zimskog utorka, proslavio sam veliku poslovnu priliku. Kupio sam sushi od 100 dolara, bocu crnog vina i sladoled Ben & Jerry’s Chocolate Therapy. Sjećam se svakog detalja — od NBA utakmice u pozadini do zadnjeg zalogaja sladoleda. Ispada da sam te večeri, nesvjesno, svom mozgu dao poseban poticaj. Prema novoj studiji, upravo flavanoli iz vina i čokolade mogli su pojačati moje pamćenje.
Što su flavanoli i kako utječu na pamćenje
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Food & Function, znanstvenici s Tehnološkog instituta Shibaura u Japanu otkrili su da flavanoli mogu gotovo odmah aktivirati dio mozga odgovoran za budnost i formiranje pamćenja.
Najzanimljivije: učinak se događa unutar nekoliko minuta od konzumacije.
Iako se flavanoli slabo apsorbiraju u krv, njihov učinak ne dolazi izravno kroz krvotok. Umjesto toga, oni djeluju putem signalizacije crijeva i mozga.
Signal iz trpkog okusa ravno u mozak
Kada pojedete tamnu čokoladu ili popijete čašu crnog vina, njihov trpak okus aktivira senzore u ustima i probavnom traktu. Ti senzori šalju signale u dio moždanog debla koji se zove locus coeruleus.
Kad se taj centar aktivira, oslobađa noradrenalin – kemijski spoj koji povećava budnost i sposobnost pamćenja. To znači da upravo taj osjećaj u ustima može pomoći mozgu da bolje pohrani sjećanja, posebno unutar prvog sata nakon nekog događaja.
Istraživanje na miševima: Flavanoli i kratkoročno pamćenje
U eksperimentu su miševima davali dozu flavanola iz kakaa. Rezultati su bili jasni: unutar nekoliko minuta aktivirao se locus coeruleus–noradrenalinski sustav. Miševi su pokazali veću budnost i bolje rezultate na testovima kratkoročnog pamćenja u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Napredne metode snimanja mozga pokazale su porast noradrenalina koji se širio po regijama zaduženima za pažnju i pamćenje. Drugim riječima, flavanoli su pokrenuli val moždane aktivnosti koji poboljšava sposobnost učenja i prisjećanja.
Dobar stres za bolju koncentraciju
Zanimljivo, flavanoli su također aktivirali simpatički živčani sustav i os hormona stresa (poznatu kao HPA os).
To je uzrokovalo blagu reakciju stresa – ali onu korisnu. Taj tip stresa zapravo potiče fokus i budnost, za razliku od kroničnog stresa koji može biti štetan.
Biološko objašnjenje za „mirisna sjećanja”
Mnogi ljudi doživljavaju da ih miris ili okus odmah vrati u neki trenutak iz prošlosti. Znanstvenici sada vjeruju da trpka svojstva hrane mogu imati biološku ulogu u formiranju takvih sjećanja. Drugim riječima, ono što jedemo može doslovno pomoći mozgu da zabilježi emocije i događaje.
Najbolji izvori flavanola za mozak
Ako želite potaknuti svoje pamćenje flavanolima, uključite u prehranu:
Tamnu čokoladu (s visokim udjelom kakaa)
Crno vino
Bobičasto voće (borovnice, kupine)
Zeleni i crni čaj
Sve su to ukusne i lako dostupne namirnice koje mogu pomoći mozgu da bolje funkcionira. Flavanoli se istražuju već godinama, no nova saznanja pokazuju brzi učinak na moždanu aktivnost.
Flavanoli i pamćenje – razlog više za čašu vina i kockicu čokolade
Nova otkrića potvrđuju da flavanoli i pamćenje imaju snažnu vezu. Flavanoli iz vina, čokolade i određenih čajeva mogu gotovo odmah aktivirati mozak, povećati budnost i pomoći stvaranju trajnijih sjećanja.
Pa sljedeći put kada slavite poseban trenutak — uzmite čašu crnog vina i malo tamne čokolade. Vaš mozak će vam, doslovno, zahvaliti što pamtite bolje.
Izvor: INC.; prijevod i prilagodba: financa.ba