Dnevni.ba - PRELOADER

Funkcionalni alkoholizam: Sve izgleda u redu, samo što nije

18 Tra 2024


Funkcionalni alkoholizam: Sve izgleda u redu, samo što nije
Koliko alkohola je puno

Ovo su znakovi koji otkrivaju da ste visoko funkcionalni alkoholičar, a to nosi puno rizika od bolesti jetre, pankreatitisa, raka, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i viskog krvnog pritiska.

Klasična slika alkoholičara obično je da je to neko ko uvijek previše pije i čiji se život zbog toga raspada. Ali to nije uvijek tako.

Neki ljudi su, naizgled, sasvim u redu iako zloupotrebljavaju alkohol. Stručnjaci te ljude nazivaju funkcionalnim ili visoko funkcionalnim alkoholičarima. Pojašnjavaju da je riječ o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i porodično funkcionišu zadovoljavajuće, a nerijetko i više nego zadovoljavajuće.

Neposredna okolina ih ne percipira kao pijance već kao ljude “koji vole da popiju”. Takve osobe obično piju u određenim prilikama, ali nakon njih “ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola”. Postoje i oni drugi koji šest večeri sedmično redovno piju po čašu ili dvije vina. I jedne i druge možemo da ubrojimo u funkcionalne alkoholičare.

Funkcionalni alkoholičar možda je odgovoran i produktivan na poslu, čak i na poziciji moći. Funkcioniše i u porodici, s prijateljima i u društvu, a njegov poslovni i privatni uspjeh mogao bi da navede ljude da previde njegovo opijanje

“Mogao bi i da poriče i pomisi: ‘Imam sjajan posao, plaćam račune i imam puno prijatelja; zato nisam alkoholičar.’ Također, mogao bi da traži izgovore poput: ‘Pijem samo skupo vino, ili nisam izgubio sve ili pretrpio neuspjehe zbog pića'”, kaže Sarah Allen Benton, savjetnica za mentalno zdravlje i autorka knjige “Understanding the High-Functioning Alcohol”.

Koji znakovi ukazuju na funkcionalnog alkoholičara?
“Visoko funkcionalna osoba sa zloupotrebom alkohola obično doživljava umjerene do vrlo male posljedice povezane sa zloupotrebom alkohola, ali uprkos tome što ima manje posljedica, funkcionalan alkoholičar i dalje se oslanja na alkohol kako bi dovršio svakodnevne zadatke i zavisan je od intenzivne želje za alkoholom, što dugoročno narušava njegovo zdravlje i dobrobit”, kažu Brittany E. Bryant i dr sc. Lindsay M. Squeglia.

Često može biti teško prepoznati problem pijenja kod funkcionalnih alkoholičara. Evo nekoliko znakova koje treba potražiti:

ne mogu da kontrolišu i da prestanu da piju alkohol
imali su već pravnih problema povezanih s pićem
piju sami, skrivaju piće od drugih ili im treba alkohol prije dolaska na društvene događaje
postaju ljuti ili se brane kada drugi dovode u pitanje njihove navike pijenja
piju alkohol kako bi se nosili sa stresom ili negativnim emocijama
imaju simptome krize kada ne piju – drhtavicu, razdražljivost, nemir, poteškoće sa spavanjem i mučninu.
Također, i ovi upozoravajući znakovi mogu otkriti zloupotrebu alkohola:

uvijek se šale o alkoholizmu
gube prijatelje ili imaju problema zbog pijenja, ali ne odustaju od alkohola
treba im alkohol kako bi se opustili ili osjećali samopouzdano
piju ujutro ili kad su sami
napiju se kad ne namjeravaju
zaboravljaju šta su radili dok su pili
negiraju da piju, skrivaju alkohol ili se ljute kada ih suoče s pitanjima o alkoholizmu
voljeni su zabrinuti ili traže izgovore za njihovo opijanje.
Iako se naizgled čini da funkcionalni alkoholičari imaju kontrolu, mogu dovesti sebe ili druge u opasnost pijenjem i vožnjom ili, na primjer, rizičnim seksualnim ponašanjem.

Teško opijanje ima mnogo drugih rizika – bolesti jetre, pankreatitisa, raka, oštećenja mozga, ozbiljnog gubitka pamćenja i viskog krvnog pritiska.

“Također su pod povećanim rizikom da će umrijeti u saobraćajnoj nesreći ili napraviti samoubistvo. Uz to, svaka zloupotreba alkohola povećava izglede za porodično nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje djece te sindrom fetalnog alkohola (grupe urođenih mana koje mogu nastati ako trudnica pije alkohol)”, kaže savjetnica za mentalno zdravlje Sarah Allen Benton.

Koliko alkohola je puno?
Dr sc. Robert Huebner, iz američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, upozorava, da “nije moguće puno piti i održavati veliku odgovornost tokom dugog razdoblja”. Ako neko puno pije, to će ga sustići.

Prekomjerno pijenje je za žene više od tri pića dnevno ili sedam sedmično. Za muškarce to je četiri ili više dnevno ili 14 sedmično. Ako pijete više od dnevnog ili sedmičnog ograničenja, smatra se da pijete mnogo te da da vam treba pomoć u odvikavanju. Liječenje visoko funkcionalnog alkoholičara isto je kao i za bilo koju drugu vrstu zavisnika, pišu Vijesti.

 

Lifestyle


LJUBAVNI PAR

Tri znaka otkrivaju da vas muškarac više ne voli

Da li ste se ikada zapitali da li je vaša veza postala previše komforna? Čini se da na površini s...

10 h 14 min

"MOSTARSKA LISKA"

Mostarsku publiku oduševili 'Realisti' iz Zagreba

Posljednje natjecateljske večeri 21. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" u sali Nar...

12 h 5 min

NOVI ZAKON

Europa gomila zalihe kave

Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrs...

23 Svi 2024