Gastroenterolog otkriva 7 vrsta voća koje smanjuju nadutost

27 Kol 2024


Gastroenterolog otkriva 7 vrsta voća koje smanjuju nadutost
Savjet

Ako više ne možete podnijeti da vaš trbuščić iznenada “puca po šavovima”, na dnevni jelovnik dodajte jednu od ovih ukusnih voćki.

Nadutost trbuha čest je problem s kojim se mnogi susreću u nekom trenutku svog života. Može biti neugodno, a ponekad i bolno, što dovodi do smanjenja kvalitete života. Razumijevanje različitih uzroka i načina ublažavanja ovog neugodnog stanja ključno je za ublažavanje simptoma.

Koji su uzroci nadutosti
Jedan čest uzrok nadutosti trbuha jest nakupljanje plinova u probavnom traktu. To može biti uzrokovano nekolicinom čimbenika, uključujući gutanje zraka dok jedete ili pijete, konzumiranje hrane koja stvara plinove kao što su grah i brokula ili prekomjerno razmnožavanje bakterija u crijevima. Kad se plin nakuplja u crijevima, to može uzrokovati osjećaj nadutosti i nelagode u trbuhu.

Još jedan čest uzrok nadutosti trbuha jest intolerancija ili alergija na hranu. Možda vas tijelo ima poteškoća s probavom određene hrane, poput mliječnih proizvoda ili glutena, što može dovesti do nadutosti, plinova i drugih probavnih simptoma. Vođenje dnevnika prehrane i eliminacija potencijalnih okidača hrane može pomoći u identificiranju i učinkovitom upravljanju ovim intolerancijama.

Stres i tjeskoba također mogu doprinijeti nadutosti trbuha. Ako ste pod kroničnim stresom, vaše tijelo oslobađa hormone koji mogu utjecati na probavu i dovesti do nadutosti i drugih gastrointestinalnih problema. Prakticiranje tehnika za smanjenje stresa poput meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja može pomoći u ublažavanju nadutosti uzrokovane stresom.

U nekim slučajevima, nadutost trbuha može biti znak temeljnih medicinskih stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili upalna bolest crijeva (IBD). Ta stanja mogu uzrokovati nadutost, bolove u trbuhu i druge probavne simptome koji zahtijevaju medicinsku intervenciju radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Osim toga, i hormonske fluktuacije, poput onih koje se javljaju tijekom menstruacije ili menopauze, mogu doprinijeti nadutosti želuca. Promjene u razinama hormona mogu utjecati na probavu i zadržavanje vode, što dovodi do nadutosti i nelagode. Upravljanje hormonskim fluktuacijama hormonskom terapijom ili promjenama načina života može pomoći u ublažavanju simptoma nadutosti.

Dehidracija također može pridonijeti nadutosti želuca. Ako ne uzimate dovoljno vode tijekom dana, vaše tijelo može zadržati vodu u pokušaju da spriječi dehidraciju, što dovodi do nadutosti i zadržavanja vode. Osiguravanje odgovarajuće hidratacije pijenjem vode tijekom dana može pomoći ublažiti nadutost i poboljšati probavu.

Određeni lijekovi također mogu uzrokovati nadutost trbuha jer mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija ili utječu na probavu, što dovodi do nadutosti i drugih probavnih simptoma. Savjetovanje s liječnikom o nuspojavama lijekova i potencijalnim alternativama može pomoći da se oslobodite neželjenih simptoma.

Nedovoljna tjelesna aktivnost i sjedilački način života također mogu pridonijeti nadutosti trbuha. Ako se gotovo nikad ne bavite tjelesnom aktivnošću, probava se može usporiti, što dovodi do nadutosti i nelagode. Uključivanje redovite tjelovježbe, poput hodanja, trčanja ili joge, u dnevne rutine može pomoći u promicanju zdrave probave i ublažiti nadutost.

Konačno, loši prehrambeni izbori, kao što je konzumiranje masne ili prerađene hrane, mogu doprinijeti nadutosti. Ova hrana može biti teška za probavu i može dovesti do nakupljanja plinova i nadutosti. Odabir uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima može pomoći u promicanju zdrave probave i smanjiti simptome nadutosti.

Koje voće smanjuje nadutost
“Jedan od načina da poboljšate zdravlje crijeva je da jedete više hrane bogate vlaknima s vitaminom C”, objasnio je dr. Joseph Salhab na svom TikTok profilu. “Pokazalo se da ovo povećava dobre bakterije u crijevima i da je dobro za zdravlje crijeva.” Američki gastroenterolog Joseph Salhab stoga preporučuje da konzumirate borovnice, datulje, pitaju, kivi, guavu, papaju ili ananas ako vas muči napuhnut trbuh.

Dokazano je da ananas sadrži enzim bromelain, koji pomaže razgraditi proteine ​​u probavnom sustavu i smanjiti upalu. To može pomoći u ublažavanju nadutosti i poboljšati probavu. Nalik ananasu, papaja sadrži enzim koji se zove papain, koji također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju probavnog trakta i smanjenju nelagode.

Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica i malina, koje je bogato antioksidansima i vlaknima može pomoći u smanjenju nadutosti želuca. Sadrži protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upale u probavnom traktu i ublažiti nadutost.

I kivi je dobro poznat po svojim dobrobitima za probavu i može pomoći smanjiti nadutost jer je bogat vlaknima i sadrži enzime koji pomažu razgraditi proteine ​​u probavnom sustavu. Kivi također sadrži vitamine i minerale koji podržavaju zdravlje probavnog sustava i smanjuju upalu.

Konačno, uključivanje raznovrsnog voća u prehranu može vam pomoći da ublažite osjećaj nadutosti u želucu i pospješiti zdravlje probavnog sustava. Voće kao što su ananas, papaja, lubenica, banane, bobičasto voće, kivi, citrusi, dinje, jabuke i kruške imaju jedinstvena svojstva koja vam pritom mogu pomoći. Odaberite omiljene slatke plodove i dodajte u svoju dnevnu užinu kako biste održali optimalno zdravlje probavnog sustava, piše Ljepota i zdravlje.

ZDRAVLJE


Postavljanje komunikacijske ploče u Ljubuškom potaknulo je zanimanje vrtića i različitih centara za izradu vlastitih ploča

Piše: Antonela Marinović Musa   mostar@dnevni-list.ba Komunikacijska ploča koja je ...

06 Tra 2025

Morbili haraju cijelu godinu: Sedam i pol tisuća oboljelih i dvoje umrlih u FBiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i UNICEF-a, u prošloj godini registrir...

05 Tra 2025

Simpozij o tuberkulozi: Bolest i dalje predstavlja globalni javnozdravstveni izazov (VIDEO)

MOSTAR, (FENA) – Simpozij pod nazivom "Tuberkuloza – stara dama u novom ruhu" održan ...

04 Tra 2025

Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće zbog poboljšanja vašeg iskustva korištenja stranice. Od ovih kolačića, oni karakterizirani kao nužni se spremaju u vaš Internet preglednik pošto su ključni za korištenje osnovnih funkcionalnosti stranice. Koristimo i kolačiće trećih strana koji nam pomažu kod analize i razumijevanja načina na koji koristite naše stranice. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem Internet pregledniku samo s vašom dozvolom. Također, imate mogućnost onemogućavanja korištenja ovih kolačića. Onemogućavanje ovih kolačića može utjecati na iskustvo korištenja naših stranica.

Uvijek omogućeno

Nužni kolačići su potrebni kako bi stranica mogla normalno funkcionirati. Ovi anonimni kolačići osiguravaju osnovnu funkcionalnost i sigurnosne značajke stranice.

Funkcionalni kolačići pomažu u korištenju određenih funkcija stranice kao što su dijeljenje sadržaja stranica na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i ostalih funkcija trećih strana.

Kolačići performansi se koriste za razumijevanje i analizu indeksa performansi stranice što pomaže kod pružanja boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.

Analitički kolačići se koriste kako bi razumjeli interakciju posjetitelja sa stranicama. Ovi kolačići pružaju informacije za mjerenje broja posjetitelja, izvora prometa stranice

Ostali nekategorizirani kolačići su kolačići koji se trenutno analiziraju i još im nije dodijeljena kategorija.

Marketinški kolačići se koriste kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje web stranica i prikupljaju informacije kako bi pružili prilagođene oglase.