Dnevni.ba - PRELOADER

Glavni grad BiH kao divlji zapad

20 Ožu 2024


Glavni grad BiH kao divlji zapad
Sarajevo

Mladi nažalost kroz primjere i sve češće nemile događaje koje vide na internetu, prihvaćaju ono loše kao nešto što je danas normalno

U Sarajevu je nedavno ponovno došlo do upotrebe vatrenog oružja, prilikom čega je ranjen šesnaestogodišnjak.

Do incidenta je došlo u ulici Muse Ćazima Ćatića. Izlaskom na teren, policajci su potvrdili navode iz prijave. Jedna osoba je zadobila ozljedu u predjelu potkoljenice te prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu radi utvrđivanja stupnja ozljeda.

Napadač je u trenutku pucnjave bio maskiran, te je napravio zasjedu. Kada ga je ugledao, ciljano je ispalio više hitaca. Žrtva je srećom van životne opasnosti.

 

Sve krenulo na TikTok

Razlog pucnjave su, kasnije je procurilo u javnost, video prepucavanja na društvenoj mreži TikTok. Ministar unutarnjih poslova Županije Sarajevo Admir Katica nije zadovoljan trenutnim stanjem, ali ne dozvoljava da se isključivo odgovornost pripisuje MUP-u i Upravi policije. Kaže kako MUP bilježi pomake i dobre rezultate.

- Ozlijeđenoj osobi liječničku pomoć ukazala je ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo, a na KUM-u UKC-a liječnik je konstatirao da se radi o lakšoj tjelesnoj ozljedi. Obaviješten je dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva, koji je događaj kvalificirao kao kazneno djelo “Izazivanje opće opasnosti i laka tjelesna ozljeda”, navedeno je iz sarajevskog MUP-a.

I ponovno se postavlja pitanje - koliko smo sigurni na ulicama i tko je zakazao? Stručnjak za maloljetničku delikvenciju Mićo Letić, stava je da je problem u nefunkcioniranju državnih institucija. Kaže kako i sigurnosne agencije zaostaju dva do tri koraka za svim novopristiglim modalitetima, odnosno načinima izvršenja krivičnih djela. Smatra i da je kao takva, naša zemlja pogodno tlo za razvoj svih vrsta kriminala.

- Zbog toga nečinjenja plaćamo visoku cijenu, kao i zbog nepostojanja kontinuiranih aktivnosti na polju sprečavanja, otkrivanja i preveniranja svih aspekata koji mogu dovesti članove zajednice u sukob sa kriminalom, rekao je.

 

Loši primjeri su “dobri”

Isti stav dijele u Centru za sigurnosne studije. Smatraju da ako se nadležne institucije ne mogu same nositi sa izazovima, onda bi trebali potražiti pomoć akademske zajednice, ili bar kroz primjere uređenijih zemalja pronaći model rješenja.

- Političari pričaju o ratu, o sukobima u Parlamentu i skupštini RS, kantonu. Vidimo nemile scene naših izabranih zvaničnika. Po TikToku imamo uratke iz kriminalnog miljea. Sve to utiče na mlade osobe, i na sigurnosnu situaciju u društvu, rekao je ravnatelj Centra Denis Hadžović.

Iz županijskog policijskog sindikata navode da postoje Zakoni koji bi adekvatno odgovorili sigurnosnim izazovima, ali da se ne provode.

- Policijski službenici se u datom momentu ne mogu naći na svakoj lokaciji na kojoj bi građani željeli. Policijski službenici rade po prioritetima, i u skladu sa tim prioritetima poduzimaju određene mjere i radnje, rekao je predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Sarajevo, Viktor Ćatić.

Mladi nažalost kroz primjere i sve češće nemile događaje koje vide na internetu, prihvaćaju ono loše kao nešto što je danas normalno. Napominjemo i kako su sve češće dojave o postavljenim bombama u školama. U sarajevskoj općini Ilidža, pet osnovnih škola zaprimilo je dojavu, što također može dodatno narušiti sigurnost.

N. K.

 

Crna kronika


CURE DETALJI O VOĐI BANDE

Identificirana četvorka koja je ubila Josipa Štroka u Dublinu

Nakon što su Nedjeljko Štrok, otac u Dublinu ubijenog Josipa Štroka i David ...

6 h 54 min

UŽASNO

Ubojstvo u Lukavcu, osumnjičeni se predao

TUZLA, (FENA) - U ponedjeljak oko 22.57 sati službenicima Policijske stanice Lukavac prijavljeno ...

8 h 4 min

DUBROVAČKI MEDIJ OBJAVIO

Ovo je Albanka koja je skrivila nesreću s dvoje mrtvih

Tešku prometnu nesreću u kojoj su, na području Ratca, smrtno stradali brat (21) i sestra (...

15 Tra 2024