Dnevni.ba - PRELOADER

Google nije brisao podatke o surfanju u incognitu. Korisnici digli kolektivnu tužbu

02 Tra 2024


Google nije brisao podatke o surfanju u incognitu. Korisnici digli kolektivnu tužbu
Nagodba?

Američki tehnološki div Google pristao je obrisati milijarde zapisa o pregledu interneta kako bi ishodio povlačenje tužbe koju su podigli korisnici, tvrdeći da kompanija nije poštovala njihov nalog o anonimnosti.

Uvjeti nagodbe dostavljeni su jučer saveznom sudu u Oaklandu u Kaliforniji i čekaju zeleno svjetlo sutkinje Yvonne Gonzalez Rogers.

Korisnici mogu privatno tražiti novčanu naknadu
Odvjetnici tužitelja procjenjuju njezinu vrijednost na pet milijardi do 7,8 milijardi dolara. Google neće plaćati odštetu, ali korisnici je mogu tražiti privatnim tužbama.

Kolektivna tužba protiv Googlea podignuta je 2020. u ime milijuna Googleovih korisnika koji su od 1. lipnja 2016. koristili opciju 'anonimnog' pregledavanja interneta.

Tužitelji tvrde da analitika, kolačići i aplikacije Googleovoj matičnoj kompaniji Alphabetu omogućuju da prati aktivnost korisnika koji su izabrali 'anonimnu' varijantu rada preglednika, uključujući Googleov Chrome.

Google se time pretvorio u "neodgovornu riznicu informacija" o našim prijateljima, omiljenoj hrani, hobijima, kupovnim navikama i "najintimnijim i potencijalno neugodnim stvarima" koje tražimo na internetu, tvrdili su tužitelji.

 
Glasnogovornik Googlea: Zadovoljni smo sporazumnim rješenjem tužbe
Kompanija se u sklopu nagodbe obavezala ažurirati informacije o podacima koje prikuplja prilikom "privatnog" pregleda i u idućih pet godina omogućit će korisnicima opcije 'anonimnog' pregleda blokadu 'kolačića' drugih tvrtki.

"To znači da će Google prikupljati manje podataka iz privatnih pregleda korisnika i da će zarađivati manje novca na podacima", napisali su odvjetnici tužitelja.

Glasnogovornik kompanije Jose Castaneda rekao je da su zadovoljni sporazumnim rješenjem tužbe, iako su je od samog početka smatrali neutemeljenom.

"Nikada ne povezujemo podatke s korisnicima ako koriste 'incognito' modus (rada)", ustvrdio je glasnogovornik Googlea. "Rado ćemo obrisati stare tehničke podatke koji nisu ni bili povezani s pojedinačnim korisnicima niti su korišteni za bilo koji oblik personalizacije", dodao je. Hina

TEHNOLOGIJA


ZABRINUTOST ZA ZELENU TRANZICIJU

Manje od 30 posto Europljana namjerava kupiti električni automobil

Unatoč činjenici da će od 2035. godine u Europskoj uniji biti zabranjena prodaja novih benzinskih...

14 Tra 2024

VRIJEDNA ZNANJA

Što pijanisti i biznis lideri imaju zajedničko?

Što povezuje glazbu i liderstvo? Jesu li vještine virtuoza primjenjive u poslovnom ...

11 Tra 2024

AMBICIOZNI PLANOVI

Prvi let letećeg taksija žele već za dvije godine, a bespilotnu verziju do 2030.

Prvi leteći taksi s vozačem mogao bi poletjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu za dvije godine prema pl...

08 Tra 2024