Dnevni.ba - PRELOADER

Gospodarskoj/Privrednoj komori FBiH te Obrtničkoj komori FBiH 300.000 KM

10 Srp 2024


Gospodarskoj/Privrednoj komori FBiH te Obrtničkoj komori FBiH 300.000 KM

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović potpisao je s predsjednicima Gospodarske/Privredne komore FBiH Mirsadom Jašarspahićem te Obrtničke komore FBiH Željkom Babićem ugovore o realizaciji projekta "Poticaj komorama". Ukupna vrijednost projekta je 300.000 KM i odnosi se na izdvajanje dijela sredstava iz ovogodišnjeg Proračuna FBiH, sukladno Programu utroška sredstava, koji je Vlada FBiH usvojila odlukom donesenom na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH dodijeljen je iznos od 200.000 KM, a Obrtničkoj komori FBiH 100.000 KM.

Ministar Mijatović istaknuo je da su to prvi ugovori potpisani u okviru ovog programa te najavio da će uskoro biti potpisani i ugovori o grantovima Federalnog ministarstva iz ovogodišnjeg Proračuna FBiH sa svim korisnicima Programa, od poduzetnika, do potpornih institucija, sajmova, gradova i općina. Podsjetio je da je prošle godine, kada su potpisivani ugovori s poduzetnicima, obećao da će proračunska izdvajanja za mala i srednja poduzeća i obrte u FBiH biti udvostručena te s ponosom istaknuo da je Vlada, pak, uspjela povećati te poticaje čak tri puta. - Prošle godine smo imali zatečeno stanje i svega 7 milijuna KM izdvojenih u Proračunu za subvencije malim i srednjim poduzećima, dok ove godine imamo 26,2 milijuna KM. Ove godine konačno imamo i novi institucionalni zakonodavni okvir kada su u pitanju mala i srednja poduzeća a usvojili smo i Strategiju za razvoj malog gospodarstva u FBiH, koja je u parlamentarnoj proceduri, te Zakon o društvenom poduzetništvu, kao jedan od uvjeta na europskom putu BiH. Time, zapravo, u prvoj godini mandata Vlada FBiH završava sve svoje zakonske obveze za sektor mikro, malih i srednjih poduzeća, kazao je ministar Mijatović i zahvalio predsjednicima komora na realizaciji dogovorene suradnje. 

Uz napomenu da je ovo prvi put u proteklih desetak godina da se izravno iz Proračuna FBiH izdvaja sredstva za ove dvije komore, istaknuo je i da komorski sustav drži ekonomije zemalja širom Europe i naše regije. 

- Smatram da je ovo samo mali korak u jačanju institucionalne suradnje s komorama. Više od 50.000 obrta u FBiH i više od 23.000 mikro i malih poduzeća zapravo čine život FBiH. Ovo je samo povrat dijela sredstava kroz stimulativne mjere za razvoj biznisa, što je potrebno za stalni rast bruto društvenog proizvoda i broja radnih mjesta, i svega onog čemu težimo, jer nam je obveza osigurati bolji poslovni ambijent, kazao je ministar Mijatović.

Predsjednici dvaju komora iskazali su zadovoljstvo što je Vlada FBiH, putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, prepoznala da je gospodarski i obrtnički komorski sustav vrlo značajan za razvoj poslovanja, a što, kako su naglasili, olakšava gospodarstvenicima i kompanijama razvijati biznise. Jašarspahić je rekao da je ova podrška značajna za Gospodarsku/Privrednu komoru FBiH i njene članice s više od 25 različitih sektorskih udruženja, jer će pomoći da njihove ključne aktivnosti budu vidljivijem, dok je Babić dodao da su sredstva dodijeljena Obrtničkoj komori FBiH s ciljem da sa županijskim komorama realizira projekte potrebnih edukacija, organizaciju okruglih stolova o Zakonu o obrtima i srodnim djelatnostima u FBiH i o primjeni drugih propisa bitnih za poslovanje obrtnika, a omogućit će i kupovinu računalne opreme za svih deset županijskih komora.

Biznis


NAFTA

Cijene nafte pale, uzrok spor oporavak kineskog gospodarstva

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 1 posto. Ovo je uglavnom posl...

3 h 35 min

A PRIJE DOLASKA NA VLAST OBEĆAVALI NIKAD VIĐEN STANDARD BH. ŽITELJA

Minimalnom plaćom možete pokriti tek petinu mjesečne potrošačke korpe

Piše: Dragan Bradvica dragan@dnevni-list.ba Sva politika, ideologija, orijentacije 'lijevo, cen...

14 Srp 2024

NEUM

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne snage i dalje problem

Neumski hotelijeri zadovoljni su dosadašnjom sezonom, a od sredine srpnja očekuju stopostotnu pop...

13 Srp 2024