Dnevni.ba - PRELOADER

Grad na Neretvi vraća Mostarce iz svijeta: Lokalna zajednica podržala investicije dijaspore

23 Velj 2024


<strong>Grad na Neretvi vraća Mostarce iz svijeta: Lokalna zajednica podržala investicije dijaspore</strong>

Danas su u Mostaru predstavljeni prvi korisnici zajedničkih grant sredstava Grada Mostara i Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”. Riječ je o kompanijama Logika d.o.o. i ITAM Services d.o.o., koji će kroz ovu podršku osigurati otvaranje novih radnih mjesta i prilike za nova ulaganja.

“Grad Mostar uspješno razvija program potpore iseljeništvu, kojim se potiču ulaganja u lokalnu zajednicu i pravi korak naprijed u odnosu sa našim ljudima diljem svijeta. Grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem,  intenzivirao je aktivnosti koje imaju za cilj  predstaviti investicijski potencijal Mostara i podržati investicije, kako lokalne tako i van granica Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući suradnji sa USAID-om, u procesu smo implementacije niza aktivnosti  okrenutih upravo prema dijaspori. Komunikacijskom i programskom sinergijom  pokazujemo kako  Grad Mostar ne zaboravlja svoje Mostarce i Mostarke te da smo bili i ostajemo zajednica koja za njih uvijek ima otvorena vrata. Radimo na tome da iskoristimo mogućnosti prijenosa znanja, otvorimo prilike za domaće poduzetnike pri izlasku na međunarodno tržište koristeći sve veze koje imamo vani za razvoj našeg grada”, poručila je Ines Ćorić, savjetnica za razvoj gradonačelnika Grada Mostara.

Današnje potpisivanje ugovora, važan je iskorak za mladog inženjera Samira Zagorčića, koji živi na relaciji Austrija-Mostar, te ukazuje da je ovo znak potvrde povjerenja lokalne zajednice u njihov proizvod. Samir je rođeni Mostarac, koji je na studiju u Austriji stekao zvanje dipl. ing. elektrotehnike u oblasti mikroelektronike. Kompanija koju vodi, ITAM Services, već postiže sjajne rezultate.

“Naša kompanija je specijalizirana za pružanje usluga unutar inženjerskog segmenta, fokusirajući se na testiranje poluvodiča, poznatih i kao mikročipovi ili integrirani krugovi (IC-ovi). Ključna ekspertiza firme leži u osiguravanju kvalitete i pouzdanosti ovih ključnih komponenti, posebno budući da se široko koriste u visokotehnološkim uređajima s niskim potrebama za energijom. ITAM Services uglavnom surađuje s klijentima iz SAD-a i Evropske unije, pružajući svoje precizne usluge testiranja različitim industrijama, osiguravajući besprijekornu integraciju poluvodiča u najsavremenije tehnologije. Ovaj grant će nam osigurati sufinanciranje nabavke opreme za testiranja i računara”, pojašnjava Zagorčić.

No, Zagorčić nije jedini. Marino Margeta je rođen i odrastao u Mostaru prije nego što se odlučio za studij u Njemačkoj, gdje je stekao diplome iz elektrotehnike i računarstva. Nakon rada u njemačkim kompanijama, odlučio se vratiti u Mostar i iskoristiti svoje iskustvo i kontakte kako bi pokrenuo posao. Osnovao je Logiku d.o.o., s fokusom na softverska rješenja 2021. godine. U manje od tri godine narasli su na 14 zaposlenika, pružajući usluge softverskog razvoja i inženjersko outsourcanje klijentima u Njemačkoj i drugim zemljama EU-a.

“Logika se etablirala kao preferirani pružatelj IT usluga klijentima u sektorima financija, arhitekture i inženjeringa, uglavnom u Njemačkoj. Portfelj tvrtke ne obuhvaća samo tradicionalne IT usluge, već se proteže i na arhitektonske i inženjerske usluge izvan tvrtke, još jedan dokaz naše prilagodljivosti i predanost ispunjavanju promjenjivih zahtjeva svojih klijenata”, dodaje Marino.

Primjera mostarske dijaspore koja se vraća u svoj kraj već ima mnogo, a Mostarci su, u suradnji s USAID-om, već radili na aktivnostima posredovanja pri izvozu za domaće kompanije, prijenosu znanja i uključivanju mladih u razvojne aktivnosti.

"Današnje predstavljanje prvih korisnika programa "Dijaspora Invest" označava ključan korak u ostvarivanju našeg cilja - vraćanja Mostaraca iz svijeta i poticanja investicija u naš grad. Upravo ovaj program koji grad Mostar provodi u suradnji s USAID-om, svjedoči o našoj posvećenosti  stvaranja boljih uvjeta za kvalitetu života u Gradu Mostaru,  jačanju veza s našom dijasporom i kreiranju prilika za naše sugrađane širom svijeta. Ovo je tek početak. Grad Mostar svakako će nastaviti intenzivirati svoje aktivnosti usmjerene prema dijaspori i poticanju investicija, uvjereni kako ćemo zajedničkim snagama ostvariti napredak i prosperitet za sve naše građane, a posebno motivirati mlade ljude da se vrate u svoj Grad te da zajedno gradimo bolju budućnost" naglasio je gradonačelnik Kordić.

Nekada su priče o investicijama dijaspore bile izuzeci, sitne pozitivni primjeri u odnosu na dominantnije trendove odlaska. Danas, ovakvim programom Grad Mostar daje svoj doprinos i šalje jasnu poruku: "Vrijeme je da mi kao zajednica pokažemo kako možemo okrenuti stvari u drugom smjeru." Marinova i Samirova priča su potvrda toga.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 h 14 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024