Dnevni.ba - PRELOADER

Helez: Žitelji BiH trebaju biti mirni i sigurni

14 Lip 2024


Helez: Žitelji BiH trebaju biti mirni i sigurni
Posjetio tvornicu Igman Konjic

Žitelji BiH trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH, poručio je u Konjicu zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH i ministar obrane BiH Zukan Helez prilikom posjete tvornici Igman Konjic. 

Rekao je kako je posjetio jednu od najboljih i najvećih tvornica namjenske industrije u BiH te jednu od najjačih tvornica na svijetu kada je u pitanju streljivo. 

'Gdje god idem po svijetu, jedna od točaka dnevnog reda je namjenska industrija. Igman iz Konjica je nezaobilazan. Meni je velika čast i zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina, posebno u turbulentnim političkim vremenima, ima ovakvu jako visoko sofisticiranu proizvodnju municije. Posebno me fascinira da su usavršili jedan novi proizvod, domaći proizvod jako važan za BiH. Riječ je o puški koja će biti kompletan bh. proizvod', rekao je Helez. 

Helez uz lead

Igman u vrhu

Kako dodaje, danas je stvarnost ono što je nekada bio san. Poručio je žiteljima naše zemlje da mogu biti sigurni u sigurnost naše države i njezinih granica sve dok je Igmana u Konjicu, i drugih tvornica namjenske industrije u BiH. 

'Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samome vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija BiH vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnim zbog toga što je Europa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovno nekada dogoditi rat. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni', naglasio je.

Kaže da su Oružane snage BiH spremne obraniti državu, što je njihova ustavna obveza. Govoreći o njihovom opremanju, Helez je istaknuo da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera te nekoliko borbenih transportera. 

Helez 1

'Imamo još nešto što nema nitko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put da ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našega neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i neovisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo', zaključio je Helez.

Planovi kompanije

Kako je napomenuo generalni direktor tvornice Đahid Muratbegović, posjeta Heleza tvornici Igman Konjic bila je značajno priznanje za ovu kompaniju. 

'Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u kompaniji, broju zaposlenih i poslovima koje imamo. Razgovarali smo o našim budućim zadacima i viziji. Obišli smo proizvodnju i ovaj put smo pokazali nešto što dosad nismo prikazivali drugim posjetiteljima', kazao je Muratbegović. 

Najavio je planove za proizvodnju većih kalibara te obnovu stare opreme s novom kako bi se povećala produktivnost. 

'Trenutno proizvodimo zaključno s kalibrom 12,7, a razmišljamo o obnavljanju stare opreme s novom kako bismo povećali produktivnost. Trenutno imamo 1430 radnika, a s povećanjem proizvodnje i uvođenjem treće smjene taj broj bi se svakako mogao povećati', dodao je Muratbegović.

BIH


MINISTRICA POZDER POTPISALA UGOVORE S NAČELNIKOM JURKOVIĆEM

Sredstva za šetnicu u Neumu i projekt za unapređenje zaštite okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u Neumu je s načelnikom općine Dragan...

40 min

Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

3 h 5 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

4 h 4 min