Dnevni.ba - PRELOADER

Heroji ulice pomažu ljudima u Mostaru: Osjećaj kad pomognete nekome je jedan od najljepših

03 Svi 2020


Heroji ulice pomažu ljudima u Mostaru: Osjećaj kad pomognete nekome je jedan od najljepših

Piše: D.A.

Tim volontera Federacije Bosne i Hercegovine na usluzi je građanima u Sarajevu, Zenici, Tuzli i od nedavno u Mostaru. Tu su da bi pružili potrebnu pomoć tijekom pandemije COVID-a 19, a sve s ciljem da smanje i ograniče kretanje starijim osobama. 

Veliki broj građana i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji starijih od 65 godina otkako je Krizni stožer Civilne zaštite izdao naredbe o zabrani napuštanja domova zapao je u probleme (kasnije su mjere ublažene, ali ne i ukinute). Neki od njih pored sebe nemaju osobe koje bi svakog jutra otišle po osnovne životne namirnice ili po neophodne lijekove. Kretanje je, istina, dozvoljeno onkološkim bolesnicima, međutim pravo je pitanje kako se snalaze ostali. Na sreću tu su timovi volontera koji svakog dana na vrata kuća i stanova donose sve što zatreba. 

Dugo već u Mostaru djeluju Minores i Udruga zajedno za naš grad, a i grad na Neretvi prije petnaest dana dobio je svoje Heroje ulice. Ova organizacija inače djeluje u četiri grada Bosne i Hercegovine. Vrijedne volonterke Emina Ćorić i Adna Šehidić između ostalih, svakodnevno su na usluzi sugrađanima. Dosadašnja iskustva Emina je podijelila sa nama. 

- Odlazimo obično u kupovinu i nabavku lijekova. U suštini po sve ono za što zovu kolege u dispečerskom centru. Interes je svakim danom sve veći i dobijamo sve više intervencija. Trudimo se da budemo što više u službi građana. Ovim putem pozivam sugrađane da ostanu u kućama i nazovu tim volontera na broj 060 35 99 709, nakon čega će netko od volontera doći da im obavi kupovinu, kazala nam je.

Trenutno na području Mostara djeluje mala grupa volontera. Heroji vjeruju da će se ona uskoro proširiti i da će se više naših sugrađana priključiti organizaciji kako bi zajedno pomogli onima koji zbog nastale situacije ne smiju napuštati svoje domove. 

- Iskoristila bi priliku da pozovem građane i građanke Mostara, koji su u mogućnosti, da nam se pridruže, jer osjećaj kad pomognete nekome u potrebi je jedan od najljepših osjećaja, istakla je Ćorić.

Restriktivne mjere u vremenu pandemije svakako su ogroman izazov za bolesnike, djecu i starije kojima je ograničeno kretanje. 

- Sve što se naredi to moraš poštovati. Tako i ja poštujem. Držim se dobro. Hvala Bogu i zdravlje nije baš nagore, ali godine su tu. Deveta decenija, iscrpljen je organizam, ali dobro će biti, rekao nam Šaćir Spahić, umirovljenik koji nije u mogućnosti napustiti dom kada god poželi i kojem su volonteri na vrata nosili trakice za dijabetes.

Osim njega, sve do ublažavanja mjera Emina i Adna kucale su i na vrata Zvonimira Papočija. 

- Malo je teže. Mi koji smo navikli da hodamo i svi ostali ljudi imaju vjerojatno potrebe za hodanjem, za plaćanjem računa, nabavkom i svim ostalim... Još jednom bih zahvalio volonterima na usluzi koju su učinili. Ipak je ona za ljude koje imaju razne bolesti i mora im se pomoći, dodao je.

Tim Volontera projekt je Omladinskog Film Festivala Sarajevo, odnosno Udruženja Mladih Umjetnika Bosne i Hercegovine. Svako u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Mostaru tko treba njihovu pomoć, može je zatražiti telefonskim pozivom.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

14 h 45 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024