Dnevni.ba - PRELOADER

Hranjive i zdrave: Ove žitarice možete jesti bez brige o ugljikohidratima

17 Kol 2024


Hranjive i zdrave: Ove žitarice možete jesti bez brige o ugljikohidratima
Žitarice

Neke vrste žitarica sadrže manji udio ugljikohidrata od ostalih, najviše zbog količine vlakna koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu.

Različite vrste prehrane s ograničenim unosom ugljikohidrata u posljednje vrijeme dobivaju sve veću popularnost. Svima im je zajedničko ograničavanje, smanjivanje ili izbacivanje ugljikohidrata. Mnogi misle da će u slučaju ograničavanja ili smanjivanja unosa ugljikohidrata morati u potpunosti izbaciti žitarice, no to je daleko od istine.

Neke vrste žitarica sadrže manji udio ugljikohidrata od ostalih, najviše zbog količine vlakna koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu, piše HealthLine, a prenosi N1. 

Zob

Zob je s razlogom posljednjih godina postala vrlo popularna namirnica. Vrlo je hranjiva, a sadrži i veliku količinu vlakana. Ako skuhamo porciju od 80 grama zobi, ona sadrži 23 grama ugljikohidrata i 4 grama vlakna.

Kvinoja

Iako je tehnički pseudožitarica, kvinoja se najčešće jede jednako kao i ostale žitarice. Puna je antioksidansa koji štite od upala i kroničnih bolesti. Ako gledamo porciju od 180 grama, imat će oko 34 grama ugljikohidrata.

Također je dokazano da je kvinoja jedna od jedinih biljaka koja ima potrebne aminokiseline kako bi sadržavala potpune bjelančevine, što je čini odličnim izvorom proteina za vegane.

Proso

Proso je vrsta drevne žitarice koja se uzgaja diljem svijeta, a bogat je vitaminima te mineralima.

Kao i druge cjelovite žitarice, proso je bogat antioksidansima, koji prema nekim istraživanjima pomažu pri sprječavanju dijabetesa tipa 2.

Proso je također dobar izvor vlakana i ima relativno malo ugljikohidrata, 174 grama kuhanog prosa sadrži oko 2 grama vlakana i samo 39 grama ugljikohidrata.

Ječam

Ječam je žitarica koja je odavno poznata na našim prostorima. Odličan je izvor selena i magnezija, pa i cinka te raznih vitamina.

Porcija od 170 grama sadrži oko 40 grama ugljikohidrata i 6 grama vlakna. Stručnjaci preporučuju jedenje ječma s ljuskom zbog njegovih dodatnih zdravstvenih benefita naspram onog bez ljuske.

Kus Kus

Kuskus je proizvod od prerađenih žitarica koji se obično pravi od durum pšenice. Često se koristi u bliskoistočnim jelima, a u porciji od 157 grama sadrži oko 35 grama ugljikohidrata i 2 grama vlakana.

Također sadrži dobar udio selena, elementa koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca, štitnjače i dobro utječe na imunitet.

Pir

Također popularan posljednjih godina, pir je cjelovita žitarica koju istraživači povezuju sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka ali i dijabetesa tipa 2.

Jedna porcija kuhanog pira od 194 grama sadrži oko 43 grama ugljikohidrata i nešto više od 7 grama vlakna.

Bulgur

Bulgur je vrsta žitarice koja se obično pravi od zdrobljenih zrna pšenice. Mnogima je nepoznata, a može se jesti na brojne načine, primjerice kao zamjena za rižu, u salatama ili pak kao kaša.

Vrlo je hranjiv, sadrži željezo, vitamin B i magnezij, a 182 grama kuhanog bulgura sadrže samo 26 grama ugljikohidrata i iznenađujućih 8 grama vlakana.

Lifestyle


ASTROLOGIJA

Horoskop za subotu: Jarcima će goditi popodnevno drijemanje, Lavove će boljeti leđa

Evo  što zvijezde predviđaju za subotu, 23. studenoga 2024. godine. OvanPosao: Danas biste mogl...

2 h 28 min

ASTROLOGIJA

Horoskop za petak: Djevice rješavaju izazove, Vodenjaci inspiriraju kolege

Evo što zvijezde predviđaju za petak, 22. studenoga 2024. godine. OvanPosao: Vaša ...

22 Stu 2024

LJUBAV

Tri navike muškaraca koji istinski vole i poštuju svoje partnerice

U vezama  ljubav se izražava riječima i djelima. Muškarci koji zaista vole i poštuju žene ne pok...

21 Stu 2024