Dnevni.ba - PRELOADER

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna postoji u kontinuitetu od rata do danas

31 Svi 2020


Hrvatska zajednica Herceg-Bosna postoji u kontinuitetu od rata do danas

Safet Pašić, bivši ombudsmen BiH za ljudska prava, koji je bio uvodničar redovite sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“, a tema koje je bila  “HZHB između pravnog i faktičkog postojanja“, upozorio je na kontinuitet postojanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna u različitim oblicima od rata do danas. On je podsjetio da je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZHB) bila instrument udruženog zločinačkog poduhvata na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a da ju je utemeljio HDZ BiH, koji je bio i organizator tog poduhvata kojeg je osmislio i pomagao sami vrh Hrvatske.

“Institucije te zloglasne tvorevine počinile su veliki broj zločina tijekom agresije na BiH a koji su pred Haškim tribunalom proglašeni udruženim zločinačkim poduhvatom, te je dio sudionika tog poduhvata pravosnažno osuđen na dugogodišnje kazne zatvora“, argumentirao je Pašić istaknuvši da je ta tvorevina trebala prestati postojati odmah nakon provedbe Washingtonskog sporazuma ali su njene institucije nastavile raditi, dok su njima rukovodili isti oni koji su bili imenovani i u institucijama FBiH. Takvo je stanje, dodao je on, trajalo sve do utemeljenja Udruge "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna".

Kontrola javnih poduzeća i institucija koje ostvaruju profit

“Tu je Udrugu utemejilo 30 članova HDZ-a BiH u studenomb 1997. na osnovu istih ili sličnih akata po kojima je utemeljena i zloglasna Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, čime je osiguran kontinuitet te tvorevine na području koje kontrolira HDZ BiH. Cilj tog kontinuiteta je kontrola javnih poduzeća i drugih institucija, napose u oblastima u kojim se ostvaruje velike profite, zbog čega je 2002. donesen zakon kojim je udrugama dana mogućnost osnivati sva poduzeća i držati ih pod svojim patronatom“, naveo je Pašić uz opasku da u javnosti postoje osnovi sumnje o načinu poslovanja tih poduzeća i utjecaju Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kao najvišeg tijela Udruge "Hrvatska zajednica Herceg-Bosna" i samog HDZ-a BiH, zbog čega je nužno da nadležne institucije te osnove sumnje provjere. “Taj kontinuitet i danas obilježavaju simboli te zloglasne tvorevine, koje je preuzela i Udruga HZHB. Na području pod kontrolom HDZ-a BiH i danas se vijore iste zastave koje su se nalazile i na ulazima logora i drugih institucija tijekom agresije na BiH. Isti simboli nalaze se i na memorandumima spisa tog udruženja i na tablama iznad ulaznih vrata svih institucija s hrvatskim predznakom, nalaze se i u uredima dužosnika iz reda tog naroda u svim institucijama, od općinske do državne razine“, nabrojao je Pašić podsjetivši da je Ustavni sud FBiH te simbole proglasio neustavnim još 1998.

Ugroženost Hrvata - floskulu koju se koristi naročito pred izbore

Kako je, nadalje, istaknuo, HNS BiH i HDZ BiH sve navedene aktivnosti pojačali su nakon što Dragan Čović nije izabran za člana Predsjedništva BiH, a osobito nakon donošenja presude Haaškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu. “U svojim istupima oni pokušavaju opravdati osnivanje tih tvorevina kao nužnost hrvatskog naroda u BiH da se brani od agresora, misleći vjerojatno na sve one koji nisu iz reda tog naroda. Stvaraju atmosferu  ugroženosti hrvatskog naroda, koju se kao floskulu koristi naročito pred izbore“, stav je Pašića koji smatra da se to se upravo dešava i za predstojeće lokalne izbore, a desilo se i povodom održavanja mise u Sarajevu posvećene Blajburškim žrtvama.

“I na kraju, ovakvo stanje u najvećoj mjeri osjeća grad Mostar, u kojem se već dugo održava status quo. Tome uvelike doprinosi i SDA, kojoj, čini se, takvo stanje odgovara, a čime su najviše pogođeni građani, kojima se već dugo godina oduzima osnovno ljudsko pravo birati i biti birani“, zaključio je Pašić.

BIH


SAŠA MAGAZINOVIĆ

U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Prijedlog izmjena zakona o javnim nabavkama upućen je u parlamentarnu proceduru - saopćeno je iz ...

15 Srp 2024

ELMEDIN KONAKOVIĆ

Konaković: Ministarstvo vanjskih poslova ne odobrava angažman helikoptera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne odobrava angažman helikoptera, izjavio je ministar Elmedin K...

15 Srp 2024

PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicijativu z...

15 Srp 2024