Dnevni.ba - PRELOADER

Huti pogodili teretni brod u Adenskom zaljevu, jedan mornar ranjen

14 Lip 2024


Huti pogodili teretni brod u Adenskom zaljevu, jedan mornar ranjen
Adenski zaljev

Projektili koje su ispalili jemenski militanti Huti pogodili su u četvrtak teretni brod Verbena koji plovi pod zastavom Palaua u Adenskom zaljevu, izazvavši požar i teško povrijedivši jednog člana posade, saopćila je američka Centralna komanda.

Huti, koji su saveznici Irana, pokrenuli su desetine napada na međunarodne brodove u regiji Crvenog mora od novembra u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

Napad u četvrtak označio je njihov drugi direktan pogodak na trgovački brod u dva dana, a grupa je objavila da će se njena kampanja nastaviti dok se neprijateljstva u Pojasu Gaze ne okončaju.

Tri projektila pogodila su Verbenu u četvrtak, izazvavši požar i oštetivši brod, saopćila je Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Dok se njegova posada borila s vatrom, avion s ratnog broda američke mornarice je evakuirao ozlijeđenog mornara na obližnji brod partnerskih snaga radi medicinske pomoći, saopćila je Centralna komanda SAD-a.

Reuters nije mogao odmah kontaktirati poljskog menadžera Verbene. Plovilo, natovareno drvenim građevinskim materijalom, plovilo je za Italiju u vrijeme napada, saopćio je CENTCOM. Sigurnosni i vojni izvori rekli su da Verbena još uvijek ima sposobnost napajanja i upravljanja, prenosi Fena.

Vijesti iz svijeta


Trump dao prvi intervju nakon pokušaja atentata i otkrio što mu je spasilo život

Bivši američki predsjednik Donald Trump dao je prvi intervju nakon što je na njega pokušan atenta...

1 h 55 min

UKRAJINA

Napori mobilizacije jačaju u Ukrajini uprkos posrnulom entuzijazmu

Ugledavši vojnu patrolu kako dijeli pozive na periferiji Kijeva, jedan se čovjek ušuljao u obližn...

2 h 39 min

JOE BIDEN

Biden traži od Amerikanaca da 'ohlade' nakon pucnjave na Trumpa

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelj...

3 h 7 min