Dnevni.ba - PRELOADER

Idealna imena za bebe rođene u proljeće

08 Tra 2024


Idealna imena za bebe rođene u proljeće
Savjeti

Proljeće¸je jedno od najljepših godišnjih doba. Simbol je novih početaka, pa tako i roditelji beba rođenih u ovo vrijeme traže imena kojima će svoje novorođenče povezati s ovom prekrasnom sezonom.

Proljeće nudi obilje inspiracije za imena koja odražavaju obnovu, rast, ljepotu i svježinu. Ako niste sigurni odakle krenuti, izdvojili smo nekoliko najljepših imena za proljetne bebe, piše index.hr.

Imena za dječake rođene u proljeće

Florian

Ovo muško ime latinskog porijekla izvedeno je od riječi florus, florore, što znači cvjetajući, cvjetati, ili od flos, što se prevodi kao cvijet. Ženska verzija imena je Flora. Ona je u rimskoj mitologiji bila boginja cvijeća i proljeća.

Vid

Vid je ime latinskog porijekla, izvedeno od riječi vita, što znači život. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog vidu, što znači drvo, šuma, ili od starogermanskog vitus, što znači voljan.

Vito

Isto kao i Vid, Vito je ime latinskog porijekla, izvedeno od riječi vita, što znači život. Ovo je ime u top 50 najčešćih imena novorođenih dječaka u Hrvatskoj. Prošle godine, dobila su ga 224 dječaka, čime se svrstalo na 24. mjesto najpopularnijih muških imena.

Luka

Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači svjetlost, oganj ili život. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske riječi lucanus, što bi označavalo žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. Ime Luka na popisima najučestalijih imena pojavljuje se od 1990. godine.

Neven

Riječ neven potječe od latinske riječi nemus, što znači bez greške, a u hrvatskom jeziku neven označava cvijet poznat po ljepoti i nježnosti. Zato se neven smatra simbolom nade i optimizma.

Imena za djevojčice rođene u proljeće

Vesna

Ime Vesna povezuje se s proljećem jer simbolizira obnovu i novi život, kao najavu proljeća koje slijedi nakon hladne zime. U staroslavenskoj mitologiji, Vesna je božica proljeća, a njezino ime znači proljeće i mladost. Najpopularnija godina za ovo ime bila je 1960. Prema posljednjem popisu stanovništa iz 2021., u Hrvatskoj živi 21.867 Vesna.

Vita

Vita je ženska inačica muškog imena Vito. Porijeklo imena je u latinskoj riječi vita, što znači život.

Cvita

Ovo kratko ime je ikavska varijanta imena Cvijeta. Bilo je najpopularnije od 1928. do 1936. godine, a najbolji dokaz da je opet hit je činjenica da je među 50 najčešćih imena za bebe rođene 2023. godine. Dobile su ga 94 bebe.

Maja

U rimskoj mitologiji, Maja je bila božica plodnosti i proljeća. Zbog toga svibanj nosi naziv maj. Prema popisu stanovništva iz 2021., u Hrvatskoj živi 19.416 Maja.

Aurora

Aurora je još jedno od 50 najpopularnijih imena za novorođene djevojčice u Hrvatskoj. 2023. godine to ime su odabrali roditelji 88 beba. Aurora je rimska božica zore i jutra. Zbog toga mnogi vjeruju da ovo ime simbolizira novi početak i nadu. Osim u Hrvatskoj, ime se često daje i djeci rođenoj u Italiji, Španjolskoj i Portugalu.

MAME I BEBE


BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024

RODITELJSTVO

Ovo je pet stvari koje svako dijete mora imati, ostalo je vaša volja

Djeci treba davati samo ono što istinski žele, ništa više, ništa manj...

25 Svi 2024

ANKSIOZNOST

Anksioznost kod djece: Pomozite im da se suoče s nelagodom

Anksioznost se može javiti u bilo kojoj dobi pa tako treba biti oprezan i kada su djeca u pitanju...

23 Svi 2024