Dnevni.ba - PRELOADER

Ima li smisla vrtjeti i vrtjeti iste trenere?

05 Lip 2024


Ima li smisla vrtjeti  i vrtjeti iste trenere?
KOMENTAR

Vrlo, vrlo popularna praksa bh. nogometnih klubova, posezanje je za provjerenim trenerskim imenima. No, koliko je ta praksa efektna? 

- Jednoglasnom odlukom članova Upravnog odbora Nogometnog kluba Široki Brijeg za novog šefa stručnog stožera imenovan je Toni Karačić. Iskusni stručnjak iz Širokog Brijega u svoj klub vraća se nakon gotovo tri godine, a ovo će mu biti treći mandat na klupi širokobrijeških Plavo-bijelih. U svome posljednjem mandatu na Pecari momčad je vodio u 58 utakmica i izborio premijerni nastup u kvalifikacijama za UEFA-inu Konferencijsku ligu u sezoni 2021./2022. Kara, dobro došao kući!

Obznanio je ovo Široki, nakon što je u zadnje dvije utakmice svježe završene sezone prvu momčad dao u ruke Borisu Pandži, igračkoj legendi kluba koji se svježe otisnuo u trenerske vode. Zazvučalo je osvježavajuće ovo s Pandžom, jer klub mu je dao prvu priliku da samostalno povede neku momčad. I nije loše završilo, jer je Široki u tim dvjema utakmica slavio kod Sloge 3:2 i kući odigrao 2:2 sa Sarajevom. Ali bilo je pomalo neočekivano da ostane na klupi, jer to jednostavno nije praksa naših klubova… što opet nužno ne znači - da je to ispravan put. 

U redu, Karačić je, kao što je istaknuto, sa Širokim igrao Europu, nakon čega su uslijedile tri vezane sezone bez iste. I tu leži najjači argument. Mada, ima tu još određenih prednosti. Kao što su činjenica da Toni Karačić jako dobro poznaje kako klub funkcionira, da mu neće biti potrebna aklimatizacija, ali to što se treći put vraća na klupu – mora da ima i nekih nedostataka? 

- Napravit ću sve da gledamo drugačiji i bolji Široki Brijeg u novoj sezoni. Idemo raditi i odraditi kvalitetne pripreme, naglasio je Karačić koji vjerojatno zna što mu je činiti, no je li u tomu možda i problem ove situacije? Da se trener koji se stalno vraća u isti klub, radilo se o Husrefu Musemiću i Sarajevu ili nekoj drugoj kombinaciji, predvidljiv – u smislu igre, taktike, ali i nekog razvoja kadra, sustava? 

Najčešći zaključak u ovakvim situacijama je 'ostali bez ideja' ili 'njega zovu kad zagusti', no što zapravo Široki očekuje od Karačića? Nešto provjereno dobro ili se Širokobriježani konkretno nadaju Karačićevim eventualnim novotarijama koje bi vratile u Europu na Pecaru? Istina je negdje između, a samo će vrijeme pokazati koliko je to bio dobar potez Širokog… koji je s nekoliko zadnjih trenera (Marijan Budimir, Dino Skender) pokazao da zna i želi provjeriti neko novo ime, ali nakon toga potvrdio da se vrlo rado vraća starim, provjerenim trenerskim rješenjima. 

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

 

 

 

SPORT


KVALIFIKACIJE ZA PRVU LIGU FBIH

ROZIĆ: Postavit ćemo se drukčije, moramo ići po gol

Uvodne dvije utakmice kvalifikacija za Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine su ostavile otvor...

6 h 2 min

HRVATSKA

Jedan čovjek u fokusu, s pravom!

Kakav je bio Luka? Najčešće je to pitanje nakon svake utakmice Hrvatske, a tako će biti i ...

7 h 32 min

NJEMAČKA - ŠKOTSKA, 21 SAT

Nagelsmannov Elf pod pritiskom od prvog sučevog zvižduka

Nijemci su na zadnja tri velika turnira dva puta ispali već u skupini pa je jasno da će to biti n...

7 h 38 min