Dnevni.ba - PRELOADER

Ispijanje piva ima jedan neugodan simptom. Evo zašto se javlja

26 Kol 2021


Ispijanje piva ima jedan neugodan simptom. Evo zašto se javlja

Pivo je pristupačno, a ukusno piće koje se savršeno uklapa u gotovo svaku priliku i druženje pa nije ni čudo da je toliko popularno.

Čuli smo da je kalorično, osobito zbog ugljikohidrata, ali postoji još jedan negativan aspekt pijenja piva. Prema riječima dijetetičarke Laure Burak jedna od glavnih nuspojava pijenja piva je osjećaj nadutosti.

Zašto nas pivo čini nadutima?

Pivo, kao i ostala gazirana piće, može uzrokovati nadutost jer ispušta ugljični dioksid u tijelo, kaže Burak.

Plinovi poput kisika, vodika i ugljičnog dioksida potrebni su našem probavnom sustavu da bi pravilno radio i gradio prirodne bakterije koje razgrađuju hranu. Međutim, kad imamo višak bilo kojeg od ovih plinova, poput dodanog ugljičnog dioksida iz gaziranih pića, možemo doživjeti neugodnu nadutost.

“Svatko je različit. Ja osjetim nadutost nakon samo jednog piva, netko će možda tek nakon par ispijenih”, dodaje Burak.

Osim zbog ugljičnog dioksida nadutost se može javiti i zbog upale crijeva, koju uzrokuje redovita konzumacija alkohola tijekom određenog perioda. Kad je to uzrok, osim nadutosti dolazi i do rasta trbuha, a upala može postati kronična i dovesti do problema s organima.

Zaključak je da je alkohol sasvim u redu kad se pije u umjerenim količinama. Ako osjetite nadutost i bol u trbuh dok pijete pivo, idući put posegnite za drugom vrstom pića, piše Index.

ZDRAVLJE


ČAJ

Jedan čaj može smanjiti nadutost, pokazuje istraživanje

Nadutost je čest problem koji pogađa mnoge, bilo zbog nepravilne prehrane, stresa, hormonskih pro...

19 Tra 2025

SAVJET

Tri vrste naizgled zdrave hrane sprječavaju mršavljenje, upozorava dijetetičarka

Na policama  trgovina sve je više proizvoda koji se reklamiraju kao zdravi, lagani ili prikladni...

19 Tra 2025

SAVJET

Dvije poslastice koje možete jesti bez brige o debljanju, prema nutricionistima

Ako nam je cilj vitkiji struk do ljeta, vjerojatno već pokušavamo smanjiti unos šećera - i to s d...

19 Tra 2025