Dnevni.ba - PRELOADER

ISW: Putin planira stvoriti veliku vojnu organizaciju kako bi se suprotstavio NATO-u

24 Lip 2024


ISW: Putin planira stvoriti veliku vojnu organizaciju kako bi se suprotstavio NATO-u
Vladimir Putin

Retorika Vladimira Putina o euroazijskoj sigurnosnoj koaliciji dio je plana Kremlja za stvaranje skupine zemalja bliskih Moskvi koje će se suprotstaviti Zapadu i NATO-u, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Procjena think tanka iz Washingtona uslijedila je nakon Putinova posjeta Sjevernoj Koreji koji je, rekao je jedan međunarodni stručnjak za sigurnost za Newsweek, “produbio već intenzivirani odnos pogodnosti” između Moskve i Pjongjanga.

Putin je u petak rekao da je Moskva spremna razgovarati o euroazijskim sigurnosnim pitanjima s organizacijom SCO koju predvode Rusija i Kina, Zajednicom neovisnih država (CIS) i Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), kao i sa zemljama BRIC-a. (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati).

To je odjek komentara njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je na sastanku ministara vanjskih poslova u Almatiju u Kazahstanu rekao da Moskva planira formirati “euroazijsku sigurnosnu organizaciju” koja bi zamijenila euroatlantski sigurnosni sustav.

ISW navodi da je Lavrov vjerojatno mislio na nastojanja Moskve da poveća suradnju s Udruženjem država jugoistočne Azije (ASEAN) nakon Putinova državnog posjeta Vijetnamu, koji je uz Sjevernu Koreju uključio u svoju ideju Euroazije.

Američki think tank rekao je da će Putin i njegovi dužnosnici vjerojatno pogurati ruske napore da se stvori koalicijs “kako bi se postavili kao alternativa NATO-u”, dok će također pokušavati “lažno prikazati zapadne zemlje kao pristaše Ukrajine”.

“Alternativa Zapadu”
Ovo je dio plana Kremlja da uspostavi skupinu koja može djelovati “kao alternativa Zapadu i potkopati NATO”, dodao je ISW.

Od njegove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Putin je pojačao svoje pozive na odmak od onoga što je kritizirao kao globalni i ekonomski politički sustav kojim dominira Zapad.

U njegovom prvom posjetu Sjevernoj Koreji nakon gotovo četvrt stoljeća, zemlje su se dogovorile o zajedničkom obrambenom paktu dok se Moskva sve više okreće izoliranoj državi za streljivo kako bi pomogla ruskim snagama u Ukrajini, prenosi N1

Vijesti iz svijeta


Trump dao prvi intervju nakon pokušaja atentata i otkrio što mu je spasilo život

Bivši američki predsjednik Donald Trump dao je prvi intervju nakon što je na njega pokušan atenta...

1 h 57 min

UKRAJINA

Napori mobilizacije jačaju u Ukrajini uprkos posrnulom entuzijazmu

Ugledavši vojnu patrolu kako dijeli pozive na periferiji Kijeva, jedan se čovjek ušuljao u obližn...

2 h 41 min

JOE BIDEN

Biden traži od Amerikanaca da 'ohlade' nakon pucnjave na Trumpa

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelj...

3 h 9 min