Dnevni.ba - PRELOADER

Iz krize u krizu

15 Tra 2024


Iz krize u krizu
Politika

Narodna skupština RS u četvrtak usvaja izvješće Međunarodnog povjerenstva za Srebrenicu i dodatno eskalira krizu? 

 

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Politička kriza u Bosni i Hercegovini eskalirala je podizanjem tenzija u Republici Srbiji i Republici Srpskoj vezano za pričuo Rezoluciji Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici (o čemu će Generalna skupština raspravljati 2. svibnja).

U ovom trenutku se čini kako će Rezolucija biti usvojena što je 'na noge' diglo srpske nacionaliste s obje strane Drine. S obzirom kako je u BiH vlast paralizirana i nešto ranije, sve ovo je samo dodatno zaoštrilo retoriku, a tome svjedoči i najava sjednice Narodne Skupštine RS-a o novoj posebnoj sjednici.

 

Sjednica NS RS

Naime, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić sazvao je za utorak sjednicu Kolegija NS RS, sa početkom u 12 sati. Kolegij bi trebalo da utvrdi dnevni red i termin održavanja posebne sjednice.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je da u četvrtak, 18. travnja u NS RS bude usvojeno izvješće Međunarodnog povjerenstva za Srebrenicu, a nakon toga i na prisustvo velikom mitingu srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti.

- Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa muslimanima, odnosno Bošnjacima koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gdje ne postoji, poručio je Dodik.

On je napomenuo da Srbi moraju da budu svjesni situacije u kojoj se nalazi srpski narod i RS.

- Stoga pozivam da u četvrtak u NS RS usvojimo zajedno izvještaj Međunarodno povjerenstvo za Srebrenicu, a da se poslije podne okupimo na velikom narodnom mitingu , naglasio je Dodik.

 

Dodikova politika 

Ne treba sumnjati kako će tamošnje vlasti i ovu prigodu iskoristiti da nastave razvaljivati državu, dodatno obesmisliti bilo kakve razgovore i dogovore. Iako sarajevska 'trojka' (SDP, NiP, NS) na sve ovo, kako je to bilo i ranije, nema nikakav odgovor jasno je kako zbog međunarodne zajednice neće ići na Dodikov mlin.

Razvidno je kako Dodiku ništa ne znače presude sudova, kako mu je jedina istina ona koju mu je prezentiralo njegovo povjerenstvo i kako će se ponovno služiti vrijeđanjima, uvredama i blokadama. Ukoliko se na sve ovo nadoveže i usvajanje entitetskog izbornog zakona jasno je kako od državne vlasti više nema ništa. Jedino je pitanje kolika će biti kriza i do kuda će ići stvari u pogrešnom smjeru?

BIH


IZBORI

Prijavu za lokalne izbore u BiH podnijelo 113 političkih stranaka

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, prijavu za lokalne i...

25 min

UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

1 h 19 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

1 h 55 min