Dnevni.ba - PRELOADER

Izbo je majku prijatelja, došao kući i hladno rekao: ‘Čovječanstvo je spašeno. Riješio sam Vesnu...‘

08 Tra 2024


Izbo je majku prijatelja, došao kući i hladno rekao: ‘Čovječanstvo je spašeno. Riješio sam Vesnu...‘
Ubojstvo u Zagrebu

ZAGREB - Dok se ožalošćena obitelj i prijatelji tragično preminule Vesne B. (66), djelatnice jedne poznate farmaceutske tvrtke i kvartovske miljenice spremaju za njezin posljednji ispraćaj sutra na zagrebačkom Krematoriju, paralelno s time postavljaju si samo jedno jedino pitanje: "Zašto je ubijena njihova majka, sestra, prijateljica, kolegica i susjeda?"

Riječ je o slučaju od petka u 8.20 sati ujutro kada je pokojničin sin došao na vrata majčina stana na Srednjacima nakon što su ga njezine kolege s posla zvale da se nije pojavila. Dočekala su ga oštećena vrata stana, a u stanu malo je reći užas. Prizor koji je zatekao natjerao mu je suze na lice. Slomio se i jedva smogao snage u totalnom šoku nazvati 192 te zavapiti: "Netko mi je ubio mamu", piše Jutarnji list.

A taj netko, s odmakom od manje od osam sati, kako su otkrili kriminalisti nakon iscrpnog očevida u stanu prepunom tragova i na osnovu prikupljenih indicija bio je 35-godišnji NJ.B.poznanik pokojne točnije prijatelj njezina sina iz srednjoškolskih dana kojeg nisu vidjeli ni čuli preko deset godina. I koji je, sumnja se, večer prije, dakle prošli četvrtak oko 20.50 sati divljački banuo na vrata stana Vesne P. Nasilno ih je otvorio te nesretnicu, na koju se fiksirao iz nepoznatog razloga, zatekao u sjedećem položaju na krevetu.

S nožem koji je donio sa sobom odlučio ju je ubiti zadavši joj sedam ubodnih i reznih rana. Potom je pobjegao na Črnomerec gdje stanuje a u neposrednoj blizini policija je kroz istraživanje uspjela pronaći i sredstvo izvršenja kaznenog djela.

 
- Prvo sam zvonio na vrata, ali mi nitko nije otvorio. Vidio sam svjetlo u stanu i znao sam da je doma. Obio sam vrata i zatekao je na krevetu. Sjedila je i noge držala na stoliću. Ona je svemirska misija koja krade energiju ljudi - rekao je, među ostalim, u svoju obranu vidno rastrojeni NJ.B. koji se nakon ubojstva zaputio vlastitoj kući.

Iz svoga stana je izbivao tu večer otprilike dva sata a po povratku doma rekao je svojoj, pak, majci: "Nemoj se iznenaditi ako dođe policija. Riješio sam problem čovječanstva u zadnji čas. Čovječanstvo je spašeno. Riješio sam Vesnu."

Tužiteljstvo je osumnjičenog muškarca u subotu kasno popodne ispitalo, pokrenulo istragu i predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu pritvor koji mu je potom i određen jer postoji opasnost od ponavljanja djela. Do daljnjega ostaje u Remetincu, a obzirom na njegovo psihičko stanje nije za isključiti da će biti prebačen u Zatvorsku bolnicu radi sigurnosti, kako vlastite tako i drugih pritvorenika. Jer riječ je o, kako doznajemo teškom psihičkom bolesniku koji duže vrijeme, unazad pola godine nije uzimao propisanu terapiju pa mu se stanje dodatno pogoršalo.

Svi oni koji su sa osumnjičenim muškarcem po bilo kojoj osnovi, imali kontakt proteklih mjeseci kažu da je nepovezano govorio o nekim urotama i priviđanjima. Znali su da mu je potrebno nužno liječenje, počevši od njegove majke pa se stoga opravdano postavlja pitanje je li se tragedija mogla spriječiti?!

Iduće na potezu je tužiteljstvo ali i vještaci koji će morati proučiti njegovu medicinsku dokumentaciju kako bi kroz vještačenja utvrdili je li u vrijeme svirepog ubojstva 35-godišnjak bio uopće ubrojiv. Jer ako se utvrdi da nije, temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama dosudit će mu se moći, nakon provedenog sudskog postupka, jedino šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi koji će se, ovisno o uspješnosti liječenja, potom dalje biti produljivan.

Vijesti iz svijeta


RAMZAN KADIROV

Čečenski lider Kadirov: Sanjam da nakon rata Zelenski završi u mom podrumu u Čečeniji

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je kako bi volio da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski n...

2 h 51 min

SPLIT

U Splitu udario ženu šakom u glavu jer mu je ušla u traku bez žmigavca

DANAS oko 13 sati je na Sućidru, točnije u Velebitskoj ulici u Splitu, došlo do narušavanja javno...

3 h 13 min

ANDREJ PLENKOVIĆ

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je Postaju granične policije Cetingrad, a tom prig...

3 h 37 min