Dnevni.ba - PRELOADER

Izbor 'Hercegovka godine' podsjetnik je na snagu i vrijednost žene Hercegovke

10 Srp 2024


Izbor 'Hercegovka godine' podsjetnik je na snagu i vrijednost žene Hercegovke
Svečanost 20. kolovoza

Udruga “Hercegovka godine” iz Mostara organizira proslavu pete obljetnice istoimenog izbora “Hercegovka godine”. Svečanost će se održati u predivnom ambijentu Marića gaj u Grudama, 20. kolovoza, a Hercegovke će uživati uz živu glazbu Ljiljane Petković.

Promocija Hercegovine, običaja…

Sve pobjednice izbora “Hercegovka godine”, kao i sve druge nagrađene Hercegovke u proteklih pet godina (2019., 2020., 2021., 2022. i 2023. godine) pozvane su na svečanost, priopćeno je iz organizacijskog odbora.

Kroz ovaj izbor prošle su do sada stotine žena iz Hercegovine, ali i Hercegovke koje žive u svim dijelovima svijeta. Cilj projekta jest promocija Hercegovine, običaja i kulture ovoga podneblja, osnaživanje uloge žene u društvu, te povezivanje iseljenih s rodnim krajem.

-Izuzetno me raduje što smo već prvi dan po objavi počele pristizati potvrde za dolazak naših Hercegovki. To su sve jako snažne žene, prave Hercegovke koje su se dokazale kroz svoj rad, humanost i pozitivnost u zajednicama u kojima žive. Te naše Hercegovke su i kroz natjecanja izazvale ogromnu pozornost i sva ta potpora koju su dobile je fascinantna na što smo ponosni. Među njima su žene koje su domaćice, liječnice, odvjetnice, poduzetnice, sportašice sa svjetskih scena, ma zapravo svih profila što daje dodatnu vrijednost ovomu projektu.
Stoga je ovaj mali jubilej, odnosno peta obljetnica, još jedan podsjetnik na snagu, sposobnost, snalažljivost i vrijednost žene Hercegovke. Ne zaboravimo da su kroz naš izbor prošle i naše posebne sudionice naše krasne bakice iznad 100 godina koje su oslikavale izvornu Hercegovinu. Vjerujem da smo i jedino natjecanje koje je imalo na okupu bakice od 105, 106 i 107 godina. Kako je nama novi izbor za 2024. godinu već krajem listopada, onda smo iskoristili ovaj međuprostor da se dosadašnje pobjednice izbora “Hercegovka godine” iznova okupe, razmjene iskustva, dodatno upoznaju i provesele. Video zapisi s proslave bit će dostupni na našem portalu, kao i na našoj FB stranici Hercegovka godine. I ovim putem pozivamo sve naše Hercegovke koje su bile nagrađivane na našem izboru da svoju nazočnost potvrde putem mail adrese hercegovkagodine@gmail.com, kazala je Daniela Škegro, idejna začetnica projekta Hercegovka godine.

Projekt koji podupire i osnažuje žene

Nažalost, dvije pobjednice nisu više s nama, a to su časna sestra Ljubica Bernardica Kovač iz Batina kod Posušja koja je bila dobitnica nagrade za Životno djelo 2022. godine i Nevenka Rezo iz Rakitna kod Posušja, dobitnica nagrade Čuvarice ognjišta i praga za 2023. godinu.

-Uvijek volim spomenuti da je “Hercegovka godine” jedna obitelj koja spaja, osnažuje i podupire žene koje su ponikle iz ovog krša i kamenjara što ih čini posebnim ženama. Ako i neka od naših sudionica izbora, neovisno o nagradi, želi s nama proslaviti, bit će nam radost da se predbilježi i potvrdi dolazak. Raduje nas i potvrda dolaska naših dugogodišnjih članica žirija, novinarke i književnice Marijane Dokoze iz Mainza i glazbenice Zorice Andrijašević Donne iz Makarske, istaknula je kazala je Škegro.

Hercegovina


U Neumu predstavljanje projekta projekt 'Obuka za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini'

U Neumu, u Galeriji Grand Hotela, u utorak s početkom u 12.30 sati, predstaviti će se projekt 'Ob...

14 min

MOSTAR

U Mostaru jutros 28 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 s...

4 h 52 min

VODA

Žitelji naselja Gubavica i Pijesci 15 dana bez vode, nadležni tvrde da su razlog tehnički nedostaci

U ovim danima kada temperatura, naročito u Hercegovini, prelazi 40 stepeni, prigradska naselja ju...

5 h 54 min