Dnevni.ba - PRELOADER

Izetbegović i Dodik odvlače BiH od Europe?

10 Lip 2024


Izetbegović i Dodik odvlače BiH od Europe?
Nove glavobolje

Mukotrpno, puževim koracima BiH napreduje prema članstvu u Europskoj uniji. Još uvijek je nepoznat datum službenog otvaranja pregovora jer domaće vlasti stenju i ne mogu, a neki i ne žele, ispuniti niti one najbizarnije uvjete koje je Bruxelles postavio progledavajući našoj zemlji debelo kroz prste.   

Koliko je podmetanja i spletkarenja zorno dokazuje nevjerojatna činjenica da vladajuća garnitura ne može, a neki opet i ne žele, usvojiti taj famozni ovogodišnji proračun. Europa nudi darovnicu od milijardu i pol eura samo za tu odluku, ali kompromisa nema iako svima novci nasušno trebaju. 

Politički predstavnici iz RS-a na čelu s Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta i Stašom Košarcem, državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ucjenjuju druge partnere i Zapad i ne kriju da bi rado “eure” ili neke druge valute povukli sa suprotne strane svijeta, s Istoka, od zemalja tzv. Bricsa .  

-Orijentacija samo ka Europskoj uniji, po mom mišljenju, predstavlja ulazak u jednosmjernu ulicu gdje se discipliniraju institucije da slijede isključivo okvire briselske politike, Republika Srpska ne može prihvatiti takvu praksu, i nećemo nikada prihvatiti tuđi diktat i instrukcije EU. Ali će oni kasnije shvatiti da je to bilo uzaludno, o čemu sam razgovarao i s predstavnicima Saudijske Arabije i drugih arapskih država. Vidio sam njihov interes za približavanje BRIKS-u. Postoji želja Turske da se približi ovoj organizaciji kao alternativi EU. Bošnjaci su, nažalost, pod potpunom kontrolom Zapada, nisu spremni da brane svoje interese i odupiru se američkoj i EU diktaturi. Smatramo ovo greškom, žustro je “obrazložio” strategiju bosanskih Srba  ministar Košarac.

Što želi SDA?

Istakao je da Republika Srpska vodi i nastavit će samostalan kurs, zasnovan na Ustavu i Dejtonskim mirovnim sporazumima, jačajući ekonomske veze sa partnerima iz BRIKS-a.

Para uši ministrovo potenciranje i svojevrsno likovanje nad “željom“ Turske  da se okrene prema novom savezu kojega su osnovali Rusija i Kina i koji se proširio i na neke druge velike zemlje.   

Uistinu, visoki dužnosnici Turske su ovih dana iznova zagrijani za nova trgovinska partnerstva. Ako se doista i dogodi da Erdogan okrene zemlju od europskih trgovačkih ruta prema Istoku, to će polučiti nove grdne glavobolje bošnjačkim elitama i njihovom narodu. Verbalno, političko Sarajevo zagovara europski smjer naše zemlje, međutim, bošnjačke elite  nisu u tome jedinstvene i vidljivo je kako SDA Bakira Izetbegovića po uputama Turske ostavlja rezervu i često pravi sabotaže na putu BiH prema Zapadu. Stvar je vrlo ozbiljna i mogla bi uskoro biti i dramatična.       

-SKUPINA BRICS mogla bi poslužiti Turskoj kao "dobra alternativa" Europskoj uniji, izjavio je nedavno turski šef diplomacije Hakan Fidan.   Potvrdio je da Turska, unatoč tome što je u carinskoj uniji s Bruxellesom, istražuje nove mogućnosti za suradnju s nekoliko partnera u različitim platformama kao što je BRICS.

-Svakako, voljeli bismo postati članica BRICS-a, poručio je Fidan prije nekoliko dana nakon što se sastao s kineskim šefom sigurnosne službe Chen Wenqingom.

Sastanak u Rusiji

U Nižnjem Novgorodu u Rusiji održat će se sastanak ministara vanjskih poslova članica BRICS-a, a pridružit će im se i Fidan. Sastanak se održava u sklopu priprema za listopadski summit u Kazanu, a očekuje se da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske savezu. 

Podsjećamo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan još prije šest godina na summitu BRICS-a u Johannesburgu objavio je namjeru svoje zemlje da se pridruži savezu, ali od tada je bilo malo napretka.

Turska i njezin suveren Erdogan imaju ogroman utjecaj na bošnjačku politiku u BiH, poglavito na SDA i njezine satelite poput SBiH, DF-a i NES-a.  Bakir Izetbegović je lojalni sljedbenik te politike i često se hvali da mu je  turski vođa 'veliki brat'.

Dok je na vlasti sarajevska proeuropska Trojka sa HDZ-om BiH ne treba strahovati i nije realno da se BiH dramatično okrene prema Rusiji, Kini i vjerojatno Turskoj. Ali oprez je nužan u slučaju da se na vlast vrate SDA i euroskeptik Bakir Izetbegović. 

U takvom raspletu moguće je da Izetbegović zajedno s Dodikom uozbilji avanturu jačanja odnosa sa zemljama Bricsa. J. S. 

 

Politika


IZBORI

Što podrazumijeva sporazum SDA, SBiH i DF u Sarajevu: Poznati svi kandidati, NES odbio sudjelovati

U Sarajevu je održana Zajednička konferencija za medije županijskih organizacija, Stranke demokra...

4 h 50 min

DAN GRADA KONJICA

Izaslanstvo Vlade HNŽ-a na proslavi Dana grada Konjica

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednicom Marijom Buhač, sudje...

5 h 43 min

LIDIJA BRADARA

Čestitka predsjednice Bradare povodom Kurban-bajrama

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara u povodu Kurban-bajrama uputila je čes...

6 h 11 min