Dnevni.ba - PRELOADER

Izetbegovićeva odmazda? Konaković je pred najtežim izazovom: pukovnik ili pokojnik?

12 Kol 2023


Izetbegovićeva odmazda? Konaković je pred najtežim izazovom: pukovnik ili pokojnik?

Narod i Pravda, mlada stranka skrojena uglavnom od disidenata iz SDA, glavna sastavnica famozne Trojke po svemu dostupnom pukla je kao zrela lubenica. 

Pokretanje opoziva načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića,  dužnosnika Naše stranke, samo je okidač za objavu bespoštednog političkog rata između kontroverznog Kemala Ademovića, potpredsjednika NiP-a i stranačke mecene Elmedina Konakovića. 

Prefrgani bivši šef zloglasnog AID-a u čijem je mandatu pod sumnjivim  okolnostima likvidirano  nekoliko poznatih Bošnjaka, gurnuo je u vatru svog sina Jasmina Ademovića, vijećnika u sarajevskoj općini Centar da preko nesretnog načelnika Mandića pokažu Konakoviću zube i konačno otvore bojišnicu s koje nema povratka. 

Samo je pitanje tko će biti žrtva, Konaković  ili Ademović?

Tko je s kim?

Kako se doznaje, uz dvojicu Ademovića je i Okerić, visoki dužnosnik NiP-a i  predsjednik sarajevske županijske skupštine. Stižu signali da će ubrzo isplivati još neka imena koja su spremna udariti po stranačkom lideru.  

Jasmin Ademović je otvoreno u medijima bacio rukavicu Elmedinu Konakoviću neočekivano drskom lekcijom.          

Iako je Elmedin Konaković pisao pisma općinskoj organizaciji stranke i javno  se usprotivio neposlušnim članovima po Ademovićevim riječima Konaković, niti vrh NiP-a, prije svega nisu zauzeli službeni i konačan stav o opozivu  Srđana Mandića,  ali ih to u suštini uopće i ne zanima.  

-Mislim da se Konaković ne treba baviti lokalnim temama da ima puno bitnijih tema u državi poput Vijeća ministara, Vlade FBiH, 'savjetovao' je  Jasmin Ademović. 

Izetbegovićeva osveta?

Sve zaudara na prljavštine “duboku države”, prste pa i odmazdu posramljenog čelnika SDA Bakira Izetbegovića. Iako mlađi Ademović negira  bilo kakve pregovore sa SDA u sarajevskoj općini Centar, lider NiP-a Elmedin  Konaković  ga demantira i tvrdi da njegovi vijećnici bez njegovog odobrenja  idu u tom smjeru.    

-Ovo u Centru nam nije trebalo. Međutim, nije ovo jedini problem. Imali smo sličnu situaciju u Novom Sarajevu u kojem je SDP, predvođen načelnikom Tanovićem, napravio većinu sa SDA i smijenio rukovodstvo Naše stranke i Naroda i pravde. Razgovarao sam s vijećnicima NiP-a u Centru i  oni su priznali da je njihova vizija da se pravi većina sa Strankom za BiH ili SDA-om, što se, kategorički tvrdim, neće desiti, otkrio je pikantne detalje  Konaković očigledno svjestan odakle vjetar puše. 

Izazov za Konakovića

Čelnik NiP-a je pred najtežim izazovom. Mora munjevito i odvažno povući  radikalne rezove ili će inače njegova politička zvijezda uskoro biti nemilosrdno ugašena. Konaković i njegov NiP su definitivna meta SDA-ove   mašinerije. 

Nakon što su ubacili metastaze u SDP, pa i u blijedu Našu stranku operativci   “duboke države” su se okomili na najjačeg neprijatelja, NiP i vođu Elmedina  Konakovića. 

Prljava igra je zaigrana znanto ranije nego što je izbačen famozni slučaj  Mandić.  Glavni protagonist sukoba s Konakovićem, njegov najbliži  suradnik  Kemo Ademović već dugo i javno ispoljava nezadovoljstvo i protivljenje nekim potezima stranačkog šefa.

Povjerio se poznanicima kako je Elmedin Konaković hirovit, kako olako daje raznorazna obećanja i da stranku vodi šanerski. Nije nikada krio da nije bio  sretan što je Konaković  primio u NiP Denisa Zvizdića i Aljošu Čamparu. 

Kemo Ademović silno zamjera Konakoviću što je pristao na sastanak s Miloradom Dodikom u Konjicu neposredno nakon što je Dodik nasrnuo na  ustavni poredak države. 

Iako to nije javno izgovorio Ademović je spočitao stranačkom lideru i što nije napustio taj sastanak u Konjicu nakon što je Dodik opsovao genocide. To su samo neke unutarstranačke intrige, problemi su daleko dublji.

Po svemu sudeći Ademović i Konaković se konceptualno ne slažu. Ima i onih na minderu koji sumnjaju da je ranjivi Ademović ucjenjen od bošnjačkog   paraobaviještajnog podzemlja  i da je izljev  patriotizma i brige za državu  tek puki izgovor za javnost.             

Paraobaviještajni rat

Da će se rat u NiP-u voditi svim raspoloživim sredstvima i obaviještajnim pikanterijama govori i podvaljena špekulacija da je Elmedin Konaković navodno u tajnosti dogovarao neke kapitalne projekte s načetim načelnikom općine Centar Srđanom Mandićem.      

Spominje se Kvadrant B, a od ranije je poznato da se na ovoj lokaciji planira izgradnja nebodera u visini SCC-a koji je u neposrednoj blizini.

Nitko zapravo ne zna točnu cijenu najavljenih investicija, ali u građevinskim kuloarima se tvrdi da se radi o profitu od par miljardi maraka. Zlobnici  maliciozno upozoravaju da je na tom fatalnome prostoru izbio jedan od najvećih unutarbošnjačkih sukoba, onaj između Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića i to baš zbog dodjele lokacije za izgradnju   najvećeg gradskog poslovnog centra Saudijcu Sulejmanu Al Shidiju.

S obzirom da čaršija bruji o upletenosti nekih poznatih sarajevskih tajkuna   u izgradnji novog kompleksa, a koji su navodno sive eminencije, mentori i mecene lidera NiP-a Elmedina Konakovića maligno se predviđa da bi i Konakovićeva karizma mogla sagorjeti na ovoj aferi. 

Kako god, buran je period pred Narodom i Pravdom, pred Elmedinom  Konakovićem, ali i Trojkom.  J. S.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024