Dnevni.ba - PRELOADER

Izgled jezika može otkriti puno toga o zdravlju, evo što može ukazivati na ozbiljnu bolest

20 Lip 2024


Izgled jezika može otkriti puno toga o zdravlju, evo što može ukazivati na ozbiljnu bolest
Jezik

Oči mogu biti ogledalo duše, ali vaš jezik može biti pokazatelj vašeg zdravlja, tvrde stručnjaci.

Iako nisu tako poetični, liječnici sugeriraju da brzi test jezika može otkriti mnogo o tome što se događa u tijelu i može čak pokazati kada je vrijeme da rezervirate termin kod svog liječnika opće prakse, prenosi N1. 

Dr. Anis Khalaf, specijalist tradicionalne kineske medicine, na TikToku je podijelio svoje uvide, objašnjavajući četiri ključna čimbenika koja treba uzeti u obzir pri pregledu jezika. “Kineski medicinari vjeruju da izgled jezika predstavlja važan pokazatelj vašeg zdravlja”, podijelio je na svojoj platformi @acupuncturefit.

“Promatraju se četiri faktora – boja, oblik, premaz i vlaga… Na primjer, ako imate stagnaciju krvi, vaš jezik može poprimiti ljubičastu nijansu s tamnim mrljama. Netko s previše topline može imati crven vrh jezika s tankom žutom prevlakom u sredini.”

Dr. Lawrence Cunningham, liječnik opće prakse u UK Care Guide, otkrio je druge potencijalne znakove upozorenja na jeziku koji bi mogli sugerirati da nešto nije u redu u tijelu. Govoreći za Mirror, rekao je: “Vidio sam da određeni znakovi na jeziku doista mogu sugerirati temeljne zdravstvene probleme.”

“Na primjer, vrlo crven jezik ponekad može ukazivati ​​na temperaturu ili upalno stanje, dok jezik s debelom bijelom prevlakom može sugerirati na gljivičnu infekciju poput oralnog soora. Također, gladak, sjajan jezik može biti znak nedostatka hranjivih tvari, posebno vitamina B12 ili željeza.

“Prema onome što sam primijetio, još jedan ključni pokazatelj je prisutnost ranica ili čireva na jeziku, što ponekad može biti simptom ozbiljnijih stanja kao što je rak usne šupljine ili temeljne sistemske bolesti.”

Prema dr. Cunninghamu, tipičan, zdrav jezik trebao bi imati ružičastu boju i tanku bijelu prevlaku. Iako je blaga hrapavost normalna, površina bi trebala biti prilično vlažna bez ikakvih pukotina, rana ili ‘neuobičajenih promjena boje’.

Unatoč tome, ne treba se pouzdati u brze preglede jezika za potpuno dijagnosticiranje problema. Trebalo bi provesti daljnje testove kako bi se potvrdio temeljni uzrok abnormalne naslage ili teksture na jeziku koju imate.

Objasnio je: “Iako moderna medicina priznaje da određena stanja mogu pokazivati ​​simptome na jeziku, kao što su nedostaci ili infekcije, ne mislim da biste samo pregled jezika trebali smatrati sveobuhvatnom dijagnostičkom metodom.

ZDRAVLJE


STRES

Što napraviti kada stres utječe na vaš apetit?

Utjecaj stresa na apetit vrlo je složen i razlikuje se od pojedinca od pojedinca. Ali što kada st...

13 h 33 min

SUNČANICA

Kako prepoznati sunčanicu i toplotni udar i što uraditi

Iako je za ljetnje dane karakterističan odlazak na more i veće izlaganje suncu, moramo biti svjes...

18 Srp 2024

DORUČAK

Doručak koji će vam trošiti kalorije tokom cijelog dana

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali je svakao važan i izbor nam...

16 Srp 2024