Dnevni.ba - PRELOADER

Izložba 'Stari most' na 'Mostarskom ljetu'

17 Kol 2020


Izložba 'Stari most' na 'Mostarskom ljetu'

U sklopu kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto" u Centru za kulturu Mostar danas će u 11 sati biti održana izložba pod nazivom "Stari Most", koju je pripremio Dječiji vrtić Ciciban.

Teme koje su djeca predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina crtala, slikala upotrebljavajući različite likovne tehnike opisuju slike njihovog grada. Teme Mostar moj grad i Stari most kroz dječije likovno izražavanje opisuju estetski doživljaj okoline u kojoj žive. Dijete crta svijet onako kako ga vidi, spontano, iskreno, kroz spoj realnosti i mašte, kroz spoj konkretnosti i simboličnosti. Na ovaj način uz podršku odgajatelja nastala je ova izložba dječijih likovnih radova, saopćeno je iz Mostarskog ljeta.

 U srijedu, 19. augusta, u 20 sati u Pozorištu lutaka Mostar bit će odigrana predstava "Ježeva kućica", autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Predstava "Ježeva kućica", kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković, stoji u najavi.

Večer turske kulture bit će upriličena u petak, 21. augusta, u okviru koje će biti otvorena izložba ebru umjetnosti pod nazivom "Krug" autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre s početkom u 20 sati.

Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana, počevši odlaskom autora u Kajseri, u Tursku, na usavršavanje kod dugogodišnjih ebru umjetnika. Izložba se sastoji od 20 radova različitih cvijetnih motiva rađeni Ebru tehnikom kombinirajući motive koji se mogu vidjeti u tradicionalnom i modernoj ebru umjetnosti. Izložbom će se prikazati sva ljepota cvjetnih motiva rađenih ebru tehnikom.

Ovogodišnja manifestacija "Mostarsko ljeto" bit će zatvorena u petak, 28. augusta, u Pozorištu lutaka Mostar u 20 sati izvedbom predstave "Tobija" Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

"Tobija" je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom, ide u zoološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmač, stoji u saopćenju.