Dnevni.ba - PRELOADER

Izrael: Uskoro ćemo postići ciljeve ofenzive u Rafahu

17 Lip 2024


Izrael: Uskoro ćemo postići ciljeve ofenzive u Rafahu
Izrael

IZRAELSKA vojska tvrdi da će uskoro postići ciljeve svoje ofenzive u Rafahu na jugu Pojasa Gaze. Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska, javlja HINA. 

Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, rekla je vojska u ponedjeljak. Potrajat će svega nekoliko tjedana prije nego što vojna operacija u gradu bude završena, rekla je vojska.

Izraelska vojska početkom svibnja pokrenula napad u Rafahu
Izraelska vojska pokrenula je početkom svibnja operaciju u Rafahu, na granici s Egiptom. Proglasili su da im je cilj razbiti posljednje Hamasove borbene jedinice. Ofenziva je bila međunarodno kontroverzna jer se u to vrijeme više od jednog milijuna Palestinaca sklonilo u Rafah

Većina ih je pobjegla onamo u bijegu od rata iz drugih dijelova Pojasa Gaze. Gotovo svi ti ljudi su sada pobjegli iz grada u područje prema zapadu, gdje teško uspijevaju doći do namirnica. Prema nepotvrđenim izvješćima vojske od ponedjeljka, izraelska vojska ubila je oko 550 boraca Hamasa u 40 dana borbi u Rafahu, dok je izgubila 22 svojih vojnika.

Tunelima se krijumčarile namirnice
Tijekom operacije pronašli su rasprostranjen sustav tunela, kao i velike količine oružja i eksploziva. Barem 25 podzemnih tunela navodno prolazi preko granice s Egiptom.  Preuzimanjem kontrole nad takozvanim Koridorom Philadelphi, uskim pojasom zemlje na teritoriju Gaze duž granice s Egiptom, Izrael je uvelike povećao svoju kontrolu nad time što ulazi i izlazi iz Gaze.

Iako to Egipat niječe, u Gazi je bila otvorena tajna da su se preko tunela krijumčarile svakodnevne namirnice, no i luksuzna dobra, na što je Hamas naplaćivao carinu.

Vijesti iz svijeta


UKRAJINA

Napori mobilizacije jačaju u Ukrajini uprkos posrnulom entuzijazmu

Ugledavši vojnu patrolu kako dijeli pozive na periferiji Kijeva, jedan se čovjek ušuljao u obližn...

1 h 24 min

JOE BIDEN

Biden traži od Amerikanaca da 'ohlade' nakon pucnjave na Trumpa

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelj...

1 h 52 min

THOMAS MATTHEW CROOKS

Novi detalji o atentatoru: ‘Bio je štreber, ali nije bio jezivi čudak‘; Kolega: ‘Sjedio je sam, revno nosio masku...‘

Mladića koji je pucao na Donalda Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji, njegovi bivši ...

2 h 23 min