Dnevni.ba - PRELOADER

JP Autoceste FBiH sa partnerskim tvrtkama na Sajmu gospodarstva Mostar 2024

16 Tra 2024


JP Autoceste FBiH sa partnerskim tvrtkama na Sajmu gospodarstva Mostar 2024
Gospodarstvo

Jubilarni 25. Međunarodni sajam gospodarstva svečano je otvoren danas u Slobodnoj carinskoj zoni u Mostaru i održavat će se sve do subote, 20. travnja, u partnerstvu sa susjednom Republikom Hrvatskom. Sajam okuplja više od 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta, a svoje kapacitete je popunio nekoliko mjeseci prije samog početka.

I ove godine JP Autoceste FBiH, zajedno sa svojim partnerskim tvrtkama na projektu izgradnje Koridora Vc – Regeneracija d.o.o. Velika Kladuša, BS Telecom Solutions d.o.o. Sarajevo i IGH d.o.o. Mostar, sudjeluje na ovoj sajamskoj manifestaciji predstavljajući završene i aktualne projekte.

-Trenutno smo u završnoj fazi ugovaranja zadnje dionice što se tiče sjevernog dijela Koridora Vc, to je dionica Ozimice - Poprikuše, a istovremeno smo u južnom odnosno dijelu oko Mostara u tijeku završnog ugovaranja tri dionice Tunel Kvanj – Buna, Mostar jug – tunel Kvanj i Mostar sjever – Mostar jug, rekao je v.d. direktor JP Autoceste FBiH, Denis Lasić. 

Ac (1)

Ac (2)

Ac (3)

Lasić je potvrdio i da je dionica Počitelj – Zvirovići u završnoj fazi izgradnje. 

-Prikupljamo zadnje dozvole što se tiče samog otvaranja. Završni su radovi i na mostu. Što se tiče sanacije, ona je završena. Tako da planiramo do početka ljetne sezone da otvorimo tu dionicu, pojašnjava Lasić. 

Na temu uvezivanja elektronske naplate cestarine i novih mogućnosti za korisnike, Lasić podsjeća da je sa RS-om odnosno Autoputevima RS to već završeno i da su korisnici pozitivno reagirali.

-Sa Republikom Hrvatskom odnosno sa HAC-om ćemo ovih dana i službeno to uraditi, a u završnoj smo fazi sa Republikom Srbijom. Tako da ćemo što se tiče regije pokriti kompletno i bit će uvezana naplata za sve autoceste u regiji. To znači da svakom putniku, građaninu olakšavamo putovanje, neće biti potrebe da kupuje nove TAG-ove, da vodi računa o granicama, jednostavno njegovo je samo da putuje, a sve ostalo radi informatički sustav, rekao je Lasić. 

Ac (4)

Ac (5)

Ac (6)

Vršitelj dužnosti direktor JP Autoceste FBiH je naglasio važnost novih velikih infrastrukturnih projekta u Hercegovini sa fokusom na dva. 

-U pitanju su dionica Mostar sjever – Mostar jug iznimno bitna i tunel Prenj. To su dva najveća projekta koji će biti ugovoreni u tijeku ove godine. Ostane nam taj mali dio od Ivana do tunela Prenj i južno od tunela Prenj do Mostara, sjever koji ćemo isto u međuvremenu financijski zaokružiti tako da ćemo i njega ugovoriti do sredine iduće godine, ustvrdio je Lasić. 

Štand JP Autoceste FBIH posjetite u Paviljonu 2 sve do subote u vremenu od 10.30 do 18.30. 

Reklama AC sajam Page 0001

Biznis


ELEKTROPRIVREDA BIH

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog FERK-u za linearno povećanje cijena struje

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom m...

1 h 18 min

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Proizvodnja uglja i električne energije u FBiH u aprilu znatno smanjena

Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u aprilu 2024. godine iznosila je 554 GWh, dok je u ...

1 h 53 min

DOLARI

Hoće li doći do dedolarizacije na globalnom nivou?

Poznati ekonomisti širom svijeta posljednjih godina učestalo govore o ubrzanoj dedolarizaciji, od...

3 h 29 min